čtvrtek 14. května 2015

Barbera od Boeri Alfonso třikrát jinak

Boeri-Alfonso-Barbera-dAsti-Superiore-MartinetteDostala se mi „na připomenutí” do rukou trojice červených z odrůdy Barbera od vinařství Boeri Alfonso, nové ročníky vín, o kterých jsem tu z vertikální degustace a s detaily o způsobu přípravy a původu hroznů psal už dříve. Základní Barbera d'Asti 2012 je víno poměrně tmavé, se svěží ovocnou vůní, tmavé lesní ovoce, trochu kořenitosti, nerezově čerstvě přímé. V chuti suché, středně plně, ovocné, šťavnaté, docela uhlazené tříslo, slušná délka, čistota a pitelnost. Nic složitého, dobře udělané. Jak jsem už nedávno psal, tak lze vysledovat jasnou korelaci výrazů v hodnoceních vína, doporučených pokrmů a tak, a ceny či prestiže vína. U levných, základních a supermarketových lahví je hodně častým výraz „pizza“. Já to nijak negativně neberu, tohle je pro mne jednoduché pití k salámové pizze nebo talíři jednohubek :o)

Barbera d’Asti Superiore „Martinette“ 2010 má o chlup tmavší barvu, vůně je výrazná, teplejší, zralejší i lahvově vyzrálejší, tmavě lesně ovocná, pryskyřice, solidně zakomponované dřevo. Suché, plnější v chuti, dobrá kyselina a stavba, něco třísla, vliv zrání v sudech, solidní délka, čistě udělané příjemné červené. O stupeň serióznější víno než základ, se vzduchem se otevírá a poslouží ke spoustě jídel i pití jen tak.

Barbera d’Asti Superiore „Pörlapà“ 2009 má barvu ještě temnější až skoro neprůhlednou. Vůně je efektní, bohatší, sladké lesní ovoce, něco kořenitosti, vypálené dřevo, vanilka, káva, hutnější. V chuti suché, plné, dobré kyseliny a solidní tříslo, tmavě důrazně sladce ovocné, delší, pěkně postavené, s výrazným vlivem dřeva. Mohutnější, moderní červené. Které si tedy spíš dovedu představit pro „wow“ efekt v podobě jedné či dvou sklenek s návštěvou, než že bych si ho otevřel k jídlu. Ale docela dobře zraje a s časem nabývá na jisté eleganci, byť přebujelé svalstvo prostě ani v obleku schovat nedokáže :o)

boeri_alfonso_barbera

U dovozce VPV Praha stojí (po lahvi maloobchodně s daní) vína 190 Kč základ, 265 Kč Martinette a 555 Kč Pörlapá (vtipně stoupá i alkohol 13 – 14 – 15 %). Poměrem cena/kvalita a univerzálností užití za mne jasný vítěz Martinette. V zásadě bych i po těchto třech vzorcích sepsal stejný závěr jako u vertikály minule.

Komentáře používají Disqus