pondělí 25. května 2015

Pět domácích Chardonnay co hodně zaujalo

dobra_vinice_chardonnay_2004Už je to nějaký ten pátek, co jsme páchali degustaci Chardonnay. Sešlo se 32 vín, hlavní důraz byl se 22 vzorky na ČR a u zbylých deseti lahví šlo o mix z různých koutů Evropy i zámoří, žádná vyloženě slavná velká vína aby to srovnání bylo alespoň trochu fér. Původně byla degustace plánována tak trochu jako experiment „má Chardonnay na Moravě smysl?“ se srovnáním pár vyhlášených domácích šardonek, ale postupných odkládáním a změnami ve složení vzorků se záměr změnil na prostou snahu si vína nějak rozumně projet a snad dospět k nějakému objevnému závěru. Mám obavu, že na nic nového jsem ale nepřišel :o) Dnes si každopádně dovolím tipy na pět domácích vín, která mi ve srovnání vyšla asi nejlépe (byť ne nutně lépe než třeba základní Chardonnay od Tissota z Jury nebo Zillingera z Weinviertelu za podobný peníz, ale to je zase jiný příběh), různých stylů a bez konkrétního pořadí.

regina-coeli-chardonnay-2013Regina Coeli Chardonnay 2013 pozdní sběr
Citronová barva, čerstvá čistá svěží vůně, ovocnější směrem citrusy a tropické ovoce, od vůně „slinosbíhavé“ a naznačuje, že nás čeká dost kyselin. Suché, šťavnaté, středně plné, zelenější tropicky ovocné, energické, parádně pitelné, s výraznou kyselinou, poměrně dlouhé, minerální linka. Nic složitého, ale velmi svěží a živé zábavné pití, které navíc dost dobře drželo v otevřené lahvi. Při běžné ceně ke dvěma stovkám určitě doporučeníhodné víno.

Krásná Hora Chardonnay 2013 
O tomhle vzorku jsem psal nedávno a doma mne dost nadchlo, i na téhle degustaci dopadlo nejen pro mne jako jedno z nejlepších (i při srovnání se zahraničím).  Čerstvé mladé víno výraznější vůně, sladší ovoce, citrusy, mineralita a poměrně výrazný projev dřeva, bohaté a zajímavé. Suché, šťavnaté, minerální, s parádní kyselinou, pěkně postavené, poměrně dlouhé, tvrdší ale vyvážené. Klasické, moc povedené Chardonnay, pocitově dost směrem Chablis s výraznějším dřevem. Mám doma karton a hodlám prochutnávat v následujících několika letech, co to bude dělat v lahvi.

tanzberg_chardonnay_anenskyTanzberg Mikulov Chardonnay 2013 pozdní sběr barrique Anenský vrch
V aromatice poměrně výrazné, ovocnost žlutých plodů, nečekaně meruňka, máslo, dotyk dřeva a mineralita. Suché, šťavnaté s výbornou výraznou kyselinou, minerální, strukturované, delší, výtečně udělané víno. Seriózní pití, líbilo se hodně. Problémem bylo jen přímé srovnání s ročníkem 2011 a 2006, ani jedno těchto kvalit nedosahovalo, stejně jako znatelně slabší bylo i Chardonnay z Turoldu ročníku 2011. Ale ty už jsou stejně vyprodány a třináctka zatím je :-)

Jaroslav Osička Chardonnay 2011 zemské – varianta s kaly
Poměrně intenzivní a vrstevnatá aromatika, krémovější, oxidativní linka, mineralita, bohatost. Velmi efektní ale ne vlezlé, složitější, zajímavé. Suché, šťavnaté v chuti s výtečnou kyselinou, bezvadně zakomponované dřevo, strukturované, dlouhé, seriózní, bohaté zajímavé pití. Kvalitativně má k němu blízko i nesířený ročník 2012 téhož, ten chci domů. Jedenáctka „finální“ bez kalů působila, alespoň z na degustaci otevřené lahve, výrazně oxidativnějším dojmem a až poněkud disharmonicky a tolik mne nebavila. Ročník 2009 je momentálně parádní v kalné i běžné variantě, takový tučnější styl je to, ale výtečný. A na vrcholu sil je a nějaký pátek se udrží osmička, seriózní bohaté nazrálé víno. Ne každému musí tenhle styl vyhovovat, ale za mne z Chardonnay určitě jedny z nejcharakternějších vín na Moravě.

hodnotime

Dobrá Vinice Chardonnay 2004 pozdní sběr
Na tohle víno už příliš snadno nenarazíte, ale pokud ano, neváhejte. Bílé čtyřky z Dobré vinice jsou, i přes jedenáct let na krku, parádní. A toto Chardonnay není výjimkou. Aromatika stále vlastně docela čerstvá a naslepo si ročník nikdo netipl, výrazná, citrusová svěžest, výrazné toastované dřevo, káva, žluté ovoce. Suché, intenzivní, šťavnaté v chuti, poměrně plné a pěkně strukturované, páteř kyseliny, zajímavé, dlouhé. Dřeva hodně, ale tak nějak neruší, je okolo něj mnoho dalšího. Bavilo moc.

chardonnay_vzorky
Nedopité vzorky z degustací a lahví otevřených na hodnocení doma nosím do kanceláře. Je docela zajímavé sledovat, co se (ne)dopije či zmizí nejrychleji. Ne vždy je můj tip správný :-)

Komentáře používají Disqus