středa 1. dubna 2015

Suchá moravská šardonka a oranžová vulkanická Garganega

krasna_hora_chardonnay_2013Po včerejší prezentaci uskupení V8, o kterém bude ještě řeč, jsem doma otevřel Chardonnay 2013 zemské z Krásné Hory (web). Kde Krásnou horou myšleno jak vinařství tak jejich vinice vysázená v roce 2007 a od začátku obhospodařovávaná v bio režimu. Je to víno mladé a teprve na cestě, ale bavilo mne opravdu hodně. Citronová barva. Čerstvá, živá, energická vůně, citrusové tóny, krémovost, drahé kvalitní dřevo. Velmi, velmi suché v chuti, šťavnaté, tvrdší projev kde se kyseliny hlásí hodně o slovo, středně plné, ovocné, delší. Dřevo je takové trochu syrovější, nic toastově vypáleného, ale sedí pěkně. Řízností a šťavnatostí evokuje tahle šardonka až Chablis, byť práce se dřevem ji přeci jen posouvá jinam. Rozhodně v kontextu Moravy spíše výjimečný projev a už se těším na další sklenku dnes, je to víno se kterým si jde hrát a bude navíc parádně fungovat s jídlem. Jednu láhev mám připravenu i do slepého souboje moravských šardonek (s pár vzorky z ciziny na porovnání, včetně Chablis i klasického Burgundska), tak uvidíme jak si povede.

Menti-Monte-del-Cuca-2011Před pár dny jsem z chladničky vylovil Monte del Cuca 2011, odrůdu Garganega z vulkanických půd Gambellary, za kterou stojí vinařství Giovanni MENTI (web). Starší (40+ let) keře, víno kvasí spontánně na slupkách a zraje na jemných kalech v nerezu až dva roky. Lahvováno bez filtrace. Vína vzniká asi dva tisíce lahví. Tmavší oranžová barva, ale poměrně čistá, žádná kalná opalizace. Čerstvá, čistá bohatší výrazná vůně do bylinkových výluhů, sušené pomerančové kůry, lehce zemitá, velmi sympatické. I v chuti poměrně výrazné, suché, s bezvadnou kyselinou a zároveň svíravějšími tříslovinami, strukturovaní, delší vyvážené zajímavé víno. V rámci stylu hodně nadprůměrné. Vinař umí s odrůdou kouzla a je krásné sledovat, v jakých různých podobách z ní dokáže dostat seriózní zajímavé výsledky.

P.S. Nepřipravil jsem si pro vás žádný aprílový článek. Ale třeba vás, stejně jako mne, pobaví foto níže. Jde o vývěsku s pozitivními referencemi u Vinařství Domaine des Deux Vallées na letošním Salon des Vins de Loire. Ve Francii prostě ví, které vinné magazíny jsou důležité! :-)

magaziny

Komentáře používají Disqus