úterý 21. dubna 2015

Castello di Rubbia a nejen výtečná Vitovska

Castello-di-Rubbia-Cadenza-d’inganno-2011Včera odpoledne uspořádala společnost Vins de France moc zajímavou degustaci vín ze dvou italských vinařství. Obě si myslím zaslouží samostatný zápisek a dnes začneme u Castello di Rubbia (web) ze San Michele del Carso v provincii Gorizia, tedy oblast Friuli-Venezia Giulia. Podnik zastupovala přímo majitelka, Nataša Černic. Jde o vlastně docela nový projekt, až z konce devadesátých let. Samotný strategicky umístěný (což mimo jiné znamená, že byl těžce poškozen v I. světové válce) hrad Rubbia je momentálně renovován. Pokud jde o vinice, tak na místní červené železité půdě hospodaří na 13ha (při zhruba 9800 keřích na ha) s příklonem k ekologickému zemědělství, odrůdy pěstují především lokální – Vitovska, Terrano a Malvasia – s drobným podílem Cabernetu Sauvignon.

Bianco della Bora 2012 (Vitovska a trochu Malvasia, spontánní fermentace jako u všech ostatních vín, zrání čistě v nerezu) citronová žlutá barva, čerstvá vůně jemně ovocná a květinová, slušně výrazná, minerální linka. Suché, středně plné, šťavnaté, s parádní kyselinou a tvrdší „kamenitou“ strukturou, vyvážené, na základ poměrně seriózní, čisté, chladněji ovocné, minerální, zajímavé, dlouhé. Jop, to mne baví moc a pil bych s velkou chutí. 545 Kč.

Malvasia d'Istria 2012 (čistá Malvasia, opět jen nerez) tmavší, nazlátlejší barva. Poměrně bohatá vůně, květinová, sladká zralá hruška, zajímavá. Suché, středně plné v chuti, parádní kyselina a dobrá délka, mineralita, strukturované zajímavé delší bílé, seriózní, jemná horčinka v doznívání. 650 Kč.

Castello-di-Rubbia-Vitovska-2011Vitovska 2011 (čistá Vitovska, připraveno v nerezu, směs šarží 4 a 20 dní na slupkách) tmavší nazlátlá barva, velmi efektní vůně, minerální jursky pikantní efekt a oxidativní štych, bohatá, koncentrovaná, seriózní. Velmi suché v chuti, svíravost tříslovin, dobrá délka, šťavnatost, parádní kyseliny, pěkná struktura, dobrá délka, vyvážené, zajímavé, komplexní bílé. Toho bych klidně nějakou láhev doma zvládl. Baví velmi! 650 Kč.

Cadenza d’inganno 2011 (čistá Malvasia, původně zamýšlená na sladké víno ale nějak furt to kvasilo, jen 700 lahví) nazlátlá barva, intenzivní, zralejší vůně, koření a toast, dřevo, oxidativní linka, vanilka. Plnější, ovocné, sladkost ovoce, dřevo, oxidace, složitější, zakulacené, zajímavé. Stylově trochu „passito bez hromady cukru“ :-) 1595 Kč.

Trubar 2006 (Vitovska, 14 měsíců v 20 hl dřevěných sudech a pak nerez půl roku a do lahví) hodně tmavá zlatá barva a výraznější, zralejší vůně, toast, med, oxidativní linka. Suché, silnější, výrazné zralé s výtečnou kyselinou, mineralita, bezva délka a struktura, decentní kontakt se slupkami a třísloviny, hodně zajímavé. Vyzrálost v chuti v kombinaci s čerstvostí kyselin a svíravostí tříslovin je parádní a celkový projev dost unikátní. 965 Kč.

Leonard 2006 (Malvasia, kombinace nerezu a barrique sudů) tmavší zlatá barva, efektní komplexní vůně, zralejší, sladší květinové, s projevem dřeva, vanilka. Silné, intenzivní v chuti, sladší dřevo, kyselina, zralost, tříslo, delší, alkohol, hutnost, toastovost, výtečná délka. Efektní kousek. 965 Kč.

Rosso della Borra 2010 (Terrano a Cabernet Sauvignon, nerez) již trochu zralejší barva s fialovým tónem, poměrně výrazná vůně, sladší lesně ovocná, lehce živočišný tón. Suché, lehčí v chuti, šťavnaté a svíravé, mírně živočišné, čerstvé, docela „chlastací“, sympaticky nekomplikované. 545 Kč.

Terrano 2013 (Terrano, čistý nerez) tmavé, sympaticky přirozeně tmavě ovocné, mladistvé, trochu divočejší. Suché, šťavnaté, svíravé, kupa třísla a kyselin a svérázné (dost možná železité) linky, solidně postavené. Je to trochu svéráz, který za mne vyžaduje pít v kombinaci se sušenými šunkami, salámky a podobně, jinak je na pochopení docela složitý. 650 Kč.

Terrano Riserva 2012 (Terrano, školeno částečně ve dřevě) zralejší, sladší ovocnější, oxidativně jablíčková vůně, dřevo. Suché, středně plné, kvanta kyseliny a tříslovin, svíravé, poměrně dlouhé, pěkně postavené a zajímavé. Ale platí to co výše, chce nutně jídlo. 965 Kč.

Cabernet Sauvignon 2009 (nerez) čisté, na pomezí červené a tmavé ovocnosti, od vůně šťavnaté. Suché, výrazné kyseliny a třísloviny, stále mladistvé, svíravé, delší, solidní. 650 Kč.

Nataša-ČernicU vzorků Castello di Rubbia jsem se dobře bavil. Bílá určitě zaujala o něco více, byť základní čerstvé Terrano bych si dovedl ve správné gastronomické konstelaci taky snadno představit. U bílých bych s největší chutí pil základní energické Bianco della Bora 2012, parádní „lehkou oranžádu“ Vitovska 2011 a dost se mi líbila i druhá varianta téže odrůdy v podobě Trubar 2006. Ceny nejsou zrovna nízké (a u některých vín myslím poněkud mimo, třeba ten závěrečný Cabernet) a docela mne bude zajímat, jak si s nimi náš trh poradí.

Komentáře používají Disqus