úterý 28. dubna 2015

Trocha vinné statistiky

hroznyMédii, včetně mainstreamových, proběhla zpráva, že Čína se dostala na druhé místo v ploše osázené vinicemi. Momentálně pěstuje hrozny na 799 tisících hektarech a neustále letí nahoru, do prvního Španělska s 1.02 milionu hektarů jim ještě něco zbývá. Pokud jde ale o roční produkci hroznů jako takových, tak ta je v Číně nejvyšší na světě už hezkých pár let a stále stoupá, žádné druhé místo! Každopádně osázená plocha neříká nic o počtu keřů (ve Francii bývá počet na hektar vyšší), výnosu z jednoho keře (zde vede Čína) a navíc zdaleka nemluví jen o produkci vína. Ve Francii drtivě převažuje zpracování hroznů na víno (a další produkty z něj), zatímco v Číně je velmi významná produkce stolních hroznů i zpracování na další produkty. Podobně jedny z největších výsadeb na světě má Turecko a Írán, ale jen jednotky procent vypěstovaných hroznů zpracují na víno, zbytek se prodá v čerstvé podobně nebo jako sušené rozinky.

Zajímavé je také srovnání roční produkce vína a také objem peněž, které za něj vinaři utrží. O prvenství spolu setrvale soupeří Francie s Itálií, současná trojka a čtyřka v ploše výsadeb. Ročně vyprodukují něco mezi 40 až 50 miliony hektolitrů vína, v některých letech je to hodně vyrovnané (např. 2012, u obou necelých 41 milionů hl), jiné ročníky jasně vede Francie (2011 téměř 50 ku 42) a jiné zase Itálie (2010 to bylo 48 versus 44). Španělsko má obvykle i o deset milionů hektolitrů méně, byť v roce 2013 do toho šláplo (dobré počasí + do plné produkce najelo sto tisíc restrukturalizovaných vinic v Castilla La Mancha) a Francie tak asi skončí až na třetím místě! Milion litrů sem, milion litrů tam… pokud jde o utržené peníze z vývozu vína, tak zde je (zatím) pozice Francie neotřesitelná. Ročně vyveze vína za sedm a půl miliardy EUR, u Itálie jsou to zhruba 2/3 a v případě Španělska jen třetina této částky. Poměrně zábavné je srovnání, jak se na těchto číslech projevují různé vinné kategorie.

V tradičních vinařských velmocích lze sledovat setrvalý pokles konzumace na hlavu, ale tím si radost kazit nenecháme. Statistika, kde se toho vypije nejvíce, je docela vtipná. Naprosto jasně vede Vatikán s téměř 74 litry vína na osobu! Pravda, zde výsledky může poněkud zkreslovat užití vína mešního a fakt, že Vatikán má oficiálně jen něco málo přes osm stovek obyvatel. Na druhém místě je překvapivě Andorra s 46 litry, na třetím Francie s 44 litry a jen těsně za ní francouzské zámořské společenství Saint-Pierre a Miquelon. Slovinsko a Chorvatsko se točí okolo 43 litrů. Itálie se postupně propadá a s 37.5 litry už vypadla z první desítky. ČR se stále točí někde okolo 20 litrů na osobu a rok, což je stále téměř dvojnásobek spotřeby v USA, kde se ale v celkových číslech vypije vůbec nejvíce, ročně zde zahučí přes čtyři miliardy lahví a množství stoupá. Mimochodem i v Číně spotřeba narůstá, stále je to ovšem pouhých 1.5 litru. Jenže… při 1.36 miliardy obyvatel i takhle malá spotřeba na osobu znamená, že se zde vypije vůbec nejvíce červeného (bílému zatím moc nefandí) na světě, v roce 2013 to bylo 1.86 miliardy lahví. Ve stejném roce se ve Francii vypilo 1.8 miliardy lahví červeného (a více než dvojnásobně bílého a bublin).

Jo pro zajímavost v celkové spotřebě alkoholu (přepočítáno na čistý líh na hlavu osob starších 15 let) je ČR dle metodiky OECD na pátém místě s 11.5 litry a na místě devátém s 13 litry dle výpočtů WHO.

Fotografie hroznů v titulce Paweł Kuźniar

Komentáře používají Disqus