čtvrtek 2. dubna 2015

Osm z Aliance V8

marcincak_mapaKaždý degustátor vína se musí naučit jisté… pokoře. Možná máte vypito tisíce lahví a ochutnáno ještě násobně více, třeba máte i papír že rozpoznáte různé vůně a chutě, nebo mezinárodní štempl nějakých vinných a degustačních znalostí, třeba jste i schopni zabývat se subtilními rozdíly mezi burgundskými z různých apelací a daří se vám ty apelace trefit. A pak jednoho dne prohodíte na slepé degustaci víno z burgundských odrůd školené v dubových sudech s nerezovým ryzlinkem a můžete se hanbou propadnout. Tímto se snažím naznačit, že následující degustační poznámky berte s rezervou. Nebo alespoň mou schopnost z nich vyvodit relevantní závěr :o)

Na úvod něco k samotné degustaci. Šlo vlastně o tiskovku V8 (web), o samotné alianci a loňské tiskovce & degustaci jsem tu psal, na které představili nějaké novinky (třeba sympatickou mapu vinic Mikulovské vinařské podoblasti, každá podobná aktivita je velmi záslužná), plány a také kolekci osmi vín, toho nejlepšího pro rok 2015. Tentokrát šlo o komorní akci pro novináře a samotná degustace a následné hlasování o nejlepších vzorcích bylo zmáknuto mnohem lépe než loni (vína jsme měli tentokrát na stole všechna zároveň, hezky na podložce s čísly, a k nim pouze seznam vzorků, která budeme pít, bez jasného pořadí a také bez uvedených přívlastků a sladkosti). Vše se konalo v nově otevřeném Vinografu na Andělu, kterému věštím úspěšnou budoucnost, vypadá pěkně a je na dobrém místě + tým už to má zmáknuté z předchozích dvou provozoven. Vinograf v čele s Klárou Kollárovou si v druhém kole ochutnávání vín, nyní již neanonymním, připravil i povedené gastronomické párování (potěšila hlavně zeleninová rolka s medvědím česnekem a ke sladkým crème brûlée z foie gras s brioškou). Ale teď už k vínům, v pořadí dle čísel vzorků…

vzorky_v8

Nové Vinařství Cépage Ryzlink rýnský Turold pozdní sběr 2011 citronová žlutá barva a výraznější již nazrálejší aromatika, medovost, kořenitost, meruňka, dotyk petroleje, klasika. V chuti lehce zbytkový cukr ale díky parádní kyselině spíše suché, šťavnaté, delší, lehce jablíčkový dozvuk, výborně udělané. Jak mne teda produkce Nového Vinařství spíše trochu míjí, tak tohle pro mne bylo jedno z top vín degustace, možná nejlepší.

Kolby Sauvignon blanc výběr z hroznů 2013 polosuché světlejší vodnatější barva, čerstvá mladičká energická herbální vůně, angrešt. Pocitově spíše suché s velmi dobrou kyselinou (obecně ty třináctkové kyseliny jsou malý zázrak, tenhle ročník mne baví), šťavnaté, výtečně pitelné a dobře udělané, delší. Sympatický, voňavý Sauvignon.

Sonberk Riesling VOC 2013 Velký Sonberk citronová žlutá barva, trochu hutnější a zároveň sevřenější vůně, žluté ovoce, potřebuje nutně čas a prostor. Spíše suché v chuti, plnější, hutnější, dobrá kyselina a délka, šťavnaté, čistě udělané, dlouze doznívající. Povedené.

prezentace_v8

Vinařství Volařík Veltlínské zelené terroir Věstoňsko pozdní sběr 2013 tmavší citronová žlutá, krémovější ovocnější vůně až lehce do tropika, dotyk oxidativního tónu. Plnější, kulatější, ovocné s lehkým zbytkovým cukrem, žlutá ovocnost, zralejší a zakulacené. Proč ne.

Krásná hora Cuvée Viktoria 2013 světlejší citronová barva a na úvod spíše sevřenější vůně, která postupně a s vyšší teplotou nabízela jemnější ovocnost a něco dřeva. V chuti suché, šťavnaté s výbornou kyselinou, šťavnaté, pěkná struktura, opět trocha dřeva. Mladičké a potřebuje prostor a čas aby ukázalo plný potenciál, ale již nyní dobře pitelné. Zajímavý kousek. Zajímalo by mne o trochu teplejší a z karafy.

Víno Marcinčák Ryzlink vlašský Novosedelské slámové víno 2012 tmavší nazlátlá barva a intenzivní, medová, zrale hruškově a jablečně ovocná a trochu oxidativní vůně. Sladké, hutnější, zakulacené, kořenitost, dobrá délka, teplejší připečenější doznívání. Slušný slaďák.

chutovky_vinograf

Vinařství Volařík Pálava terroir U Venuše výběr z bobulí 2013 sladké citronová žlutá, intenzivní efektní tramínovo-muškátová květinová aromatika, pěkná, byť vlastně docela přímočará. Sladké v chuti ale se solidní kyselinou, plnější zakulacené a uhlazené, dobrá délka. Takový čerstvý voňavý slaďák prostě, tohle bude lidi bavit.

Nové Vinařství Cépage Rulandské šedé Langewarte pozdní sběr 2013 světlejší žlutá barva, mladičká trochu zaprděná neutrálnější vůně, lehce pikantní až kořenitost do pepře. Spíše suché v chuti byť s dotykem cukru, ale docela výrazné kyseliny, dobře dlouhé, čistě udělané byť nic složitého. Důvod, proč v hlasování účastníků skončilo na prvním místě, příliš nechápu.

v8_set_1

U veltlínu od Volaříka jsem si myslel, že jde o šedou z Nového Vinařství. A naopak. I teď, když po sobě poznámky čtu, bych nevolil jinak. Prohození Viktorky a ryzlinku, na základě poznámek výše, si neumím vysvětlit. Krátké zatmění. A nebo nějaký pocit z těch vín, která na papíře neskončil a prostě mne navedl úplně mimo. Kdo ví. Mimochodem to Chardonnay, o kterém jsem psal včera, je svým způsobem výběr top sudů jedné ze složek Viktorky a víno kvalitativně ještě o třídu dál.

Komentáře používají Disqus