středa 8. dubna 2015

Vavřinec, Riesling, Chardonnay…

Weingut-Pittnauer-Sankt-Laurent-2006Letem světem pár lahví z uplynulých dní. Nedávno jsem tu psal o pinotu od Pittnauera, tentokrát přišla řada na odrůdu, která je jejich specialitou. Weingut Pittnauer Sankt Laurent 2006 je vhodně uložen v burgundské lahvi. Vůně již nazrálá, ale stále s parádní sladší tmavou ovocností a čerstvou energií, kořenité tóny, kvalitně zakomponované dřevo. Suché a s výtečnou kyselinou, šťavnaté, nazrálejší, moruše, sladší tmavé peckoviny, spíše uhlazené tříslo, dobrá délka, vyvážené. Velmi sympatické, seriózní víno, které mne bavilo jen tak popíjet i si s ním hrát. Zakoupeno nedávno za něco málo přes tři stovky a to se vyplatí :-)

Marc-Kreydenweiss-Riesling-Wiebelsberg-2008Před pár dny jsem se tu naprosto rozplýval nad poněkud excentrickým ryzlinkem od Kreydenweisse a od té doby si doplnil vzdělání dalšími dvěma lahvemi. Marc Kreydenweiss Riesling Wiebelsberg Grand Cru „La Dame“ 2008 nikoho nenechá na pochybách, o jaké víno se jedná. Krásná nazlátlá barva. Bohatší již nazrálá vůně, kde jsou florální tóny postupně nahrazovány květovým medem, kořenitá linka, toastový tón a mineralita. Suché, plnější v chuti ale s velmi dobrou kyselinou, byť celkový dojem trochu kulatější, výtečná struktura a délka, klasický velký alsaský ryzlink. Bavil dost.

Marc-Kreydenweiss-Clos-du-Val-d'Eléon-2011Marc Kreydenweiss Clos du Val d'Eléon „L'âme de la Terre“ 2011 je poloha pod Clos Rebberg a na břidlici, jde tak trochu o „gentil“, směs odrůd Riesling a Pinot Gris jedna ku jedné. Tmavá zlatá barva. Vyzrálá, hutnější vůně, květinová, med, výrazná, decentní botrytické tóny. V chuti suché a s dobrou kyselinou, minerální, delší a zajímavé. Byť mne snad až moc uhlazené, hutné a zakulacené, trochu mne to vyčerpávalo :-)

Domaine-William-Févre-Chablis-2013Zatímco Domaine William Févre Chablis 2013 rozhodně osvěžilo. Světlejší citronová barva, čerstvá mladičká výraznější čistá vůně především do citrusů, jablko, lehká krémovost. V chuti suché, čisté, minerální, šťavnatě ovocné s dotykem krémovosti, dobrá délka, výborně pitelné. Jde o doménové hrozny, kvašeno spontánně v nerezu a malá část (do desetiny) v malých starších dubových sudech, stejně tak následně i zrání. Není to žádné velké Chardonnay, ale na základní Chablis výtečný kousek. Ovšem i cenově už relativně vysoko.

Komentáře používají Disqus