pondělí 27. dubna 2015

Mas de Daumas Gassac

victorine_babeO vinařství Mas de Daumas Gassac (web) jsem se tu zmiňoval v minulosti již několikrát, jejich víno považováno za jeden z vrcholů produkce Languedocu a na domácím trhu jej bylo možno ochutnat v sortimentu hned několika dovozců. Nyní se ustálilo u firmy Kupmeto, která minulý týden, za účasti zástupkyně vinařství Victorine Babé, uspořádala průřezovou degustaci včetně malé vertikály prvního vína. Udělat si obrázek o kvalitách a přístupu vinařství šlo tak docela dobře. Ve zkratce o podniku, detailněji vše mají na webu, než se vrhneme na vína. Založili ho v oblasti Hérault v roce 1970 Véronique and Aimé Guibert při hledání nového domova, název je spojením jména původního majitele usedlosti, Daumas, a řeky Gassac protékající místním údolím. Původní záměr byl na pozemcích pěstovat všechno možné, díky nadšení geologa Enjalberta nakonec vše primárně směřovalo k révě a vínu.

gassac_karafyMomentálně mají ze 150ha pozemků révu na asi 50ha s křovinolesem jako nárazníkovým pásmem okolo (vinice jako takové jsou bez pesticidů a herbicidů). Hned ze začátku vysazovali primárně Cabernet Sauvignon, který dodnes tvoří základní hlavního vína, ale ne uniformní klony. Hezky si namnožili osvědčenou révu původně pocházejí z top bordeauxských vinařství, mix mnoha různých. Do procesu se přidal legendární profesor Émile Peynaud, asistoval u prvního ročníku (1978) a stal se rádcem vinařství. Mas de Daumas Gassac přišel na trh sice jen jako stolní víno, a i dnes je to vlastně „jen“ IGP Pays d'Hérault, ale velmi rychle si získal špičková hodnocení a na oblast, která v tu dobu byla známa primárně jako producent jen základních levných vín, dokázal vrhnout i trochu jiné světlo.

gassac_kozak_babeMas de Daumas Gassac Rosé Frizant (Vin de table, šarže z ročníku 2012) pochází z jejich vlastních vinic, mladší výsadby Cabernetu (a trochy Petit Manseng), víno ze samotoku, bubliny zajištěny metodou charmat. Světlá malinová růžová, pěkné perlení menších bublinek, čerstvé, jahodové, trochu toastové ve vůni a pěkně znát ležení na kalech, minerální linka, příjemné. Suché, čisté, ovocné, šťavnaté, pěkná kyselina a dobrá délka, čistě udělané, dobře pitelné. Moc hezká růžovka.

Pont-de-Gassac-Blanc-2013Pont de Gassac Blanc 2013 (IGP Pays d'Hérault) je jakési druhé víno ale z nakupovaných hroznů, kombinace odrůd Chardonnay, Sauvignon blanc a trochy Clairette. Citronová žlutá, poměrně čerstvá ovocná vůně, žluté ovoce, jablko, citrusy, lehce herbální zelenější sauvignonová linka. Suché, čisté, dobrá kyselina ale zakulaceno a lehce krémové, žluté ovoce, slušná délka, mírná pikantnost, dobře pitelné ale nic zásadního. Chtělo by zkusit s jídlem.

Mas-de-Daumas-Gassac-Blanc-2014Mas de Daumas Gassac Blanc 2014 (IGP Pays d'Hérault) je aktuální čerstvě lahvovaný ročník jejich prvního vína v bílé variantě, připravené s několikadenní macerací na slupkách a čistě v nerezu, odrůdově zajímavá kombinace 25 % Viognier, 25 % Chardonnay, 25 % Petit Manseng, 15 % Chenin Blanc a 10 % dalších odrůd (Courbu, Petite Arvine, Rhole, Marsanne, Sercial, Albariño + snad deset dalších v malém množství). Na úvod hodně jemná a trochu sevřená vůně, nedávala příliš, ale postupně se začala otevírat a celé víno ožívat (dekantace předem by tomu bývala pomohla). Výraznější citronová barva. Mladé, svěží, citrusové, karambola, pikantnější, čerstvé, lehce herbální, mineralita. Suché, čisté, středně plné, tropická sladší ovocnost a překvapivě zároveň zelenější ovoce, pěkné kyseliny, vyvážené, dobrá délka a struktura. Hebké ale s kyselinami, se vzduchem čím dál komplexnější a rafinovanější projev. Taky tohle víno hodně zajímavě zraje, postupem času nabývá složitějšího oxidativního projevu a po pár letech dost zaujme milovníky vín z Jury nebo sherry, sune se projevem hodně tímhle směrem. Ale v mladé podobě je úplně jiné.

Moulin-de-Gassac-Grenache-2013Moulin de Gassac Grenache 2013 (IGP Pays d'Hérault) je víno z jejich základní řady, nakupované hrozny, nerezovka. U některých dalších odrůd (Merlot, Cabernet, Chardonnay) mi to přišlo jako veliká byť alespoň levná nuda. Grenache přeci jen funguje o něco lépe, na degustaci chytře zvoleno. Barva tmavý tón do fialové ale nic hutného, nerezově čerstvé, spíše červené ovoce, jahoda, čisté, suché, šťavnaté, slušné tříslo, jednoduše postavené, dobře pitelné přímočaré technicky pěkně zvládnuté nezprasené základní červené s trochou zajímavějšího charakteru.

Mas-de-Daumas-Gassac

Moulin de Gassac Elise 2013 (IGP Pays d'Hérault) je směsí půl na půl Merlot a Syrah, keře 20-30 let stáří, delší pomalá fermentace (měsíc), zrání v sudech. Pikantnější, kořenitější červené, tmavší ovoce, příjemné zajímavější aroma. Dobré kyseliny v chuti, šťavnatost, třísloviny to má ale spíše uhlazenější, čistě udělané, vyvážené, dobře pitelné a jistá lehkost i při důrazu a slušném alkoholu. Proč ne.

Moulin-de-Gassac-Albaran-2012Moulin de Gassac Albaran 2012 (IGP Pays d'Hérault) je dle představené historky „mužská“ varianta předchozí vína, prý když majitelé vinařství hledali směsku na domácí pití, tak paní a pána domu bavila odlišná vína. Odrůdově polovina Cabernet Savignon a druhá opět Syrah (ten připraven karbonickou macerací), školeno v sudech. Temná hlubší barva do fialové, zralejší pokročilejší vůně, tmavě ovocná, výraznější, rybíz, trochu zaštípe alkohol. Suché, výrazné tříslo v chuti, svíravost, až jako zelený pepř a herbální tón, slušně plné. Proč ne, byť „ženská“ Elise mi seděla možná více.

Pont de Gassac Rouge 2013 (IGP Pays d'Hérault) je z poloviny Cabernet Sauvignon, čtvrtina Syrah a čtvrtina Merlot, školeno v použitých barrique sudech. Tmavá hutnější barva do fialového tónu, čerstvé, mladé, tmavě ovocné, pikantnější, lehce kořenité, trochu živočišné. Suché, výraznější tříslo, dobré kyseliny a fajn délka, solidní struktura, čistě kvalitně udělaný jižní cabernetový blend, relativně dobrá struktura. Objektivně povedené červené (a při ceně pod tři stovky proč ne), ale nějak mi tam chyběl X faktor, nebo tomu říkejme duše třeba. Prostě srdce to nezasáhlo.

Mas-de-Daumas-Gassac-2010-2013

Mas de Daumas Gassac 2013 (IGP Pays d'Hérault) je aktuální čerstvě lahvovaný ročník jejich prvního a nejdůležitějšího vína. 80 % Cabernet Sauvignon + 20 % hromada dalších odrůd typických v různých jiných oblastech nejen Francie (Pinot Noir, Malbec, Tannat, Petit Verdot, Cabernet Franc, Nebbiolo, …). Delší fermentace a macerace v nerezu, bez filtrace, zrání dle ročníku 12 až 18 měsíců v barrique sudech (1 až 7 let starých). Temná barva do fialové. Výrazná vůně, tmavě ovocná, černý rybíz, sladší džemové tóny, kořenitá pikantnost. Suché, plné, šťavnaté s krásnou tříslovinou, i přes důrazný projev překvapivá lehkost a čerstvost, výborná struktura, tříslo pokrývající jazyk. V současné podobě čerstvost, energie, ovocnost ale zároveň nastupující komplexita a opět překvapivě už to jde bez problémů pít, byť počkat si 5+ let bude lepší.

Mas de Daumas Gassac 2012 podobně tmavá barva a o něco intenzivnější a vlastně čerstvější aromatika, sladší ovoce, červené a tmavé, lehký dotyk živočišnosti. Suché, středně plné, šťavnaté, koncentrované, bezva kyseliny, třísloviny a pevná struktura, delší, šťavnatě ovocné, lehce živočišné, sladší dřevo. Momentálně na vrcholu své „ovocné“ fáze a efektně až „líbivě“ přístupné.

Mas-de-Daumas-Gassac-2011Mas de Daumas Gassac 2011 temná hutnější barva, výraznější dřevo v projevu a složitější, tmavě ovocná vůně, lesní ovoce, rybíz, okousaná dřevěná tužka, tabák, složitější projev a od vůně o něco tvrdší zajímavé víno. Suché, středně plné ale důrazné, pěkné kyseliny až tvrdší projev, šťavnatá ovocnost, svíravější trochu vysychající tříslo, strukturované, zajímavé klasické seriózní červené, tabák. Krásný kousek!

Mas de Daumas Gassac 2010 temná barva, fialový tón, trochu divočejší zralejší vůně, zemitější, pikantnější mix ovoce a kořenitosti. Suché, výrazné, tříslo a kyseliny a pěkná struktura, dobrá délka, strukturované hodně nadprůměrné červené, minerální linka, pitelnost, důraz bez těžkosti a zbytečné hutnosti. Byla tam taková rušivá zemitá linka, ne přímo korek, potřeboval bych na to velkou sklenici a více vzduchu a času.

Komentáře používají Disqus