čtvrtek 16. dubna 2015

Z čeho pít víno

zalto-denkart-universalRůzné tvary sklenky ovlivňují, jak bude víno vonět. Můžete si o tom myslet co chcete, ale je to prostě fakt, i kdyby šlo jen o vzlínání alkoholu :-) Otázkou samozřejmě je, zda se to dneska s těmi desítkami vysoce specializovaných tvarů už poněkud nepřehání, ale to ať si každý rozmyslí sám. Pravidelně se mne někdo ptá, jaké sklenky si má na víno koupit, hledá doporučení na ideálně jeden a v nejhorším dvě různé sklenky (bílé + červené a k tomu je maximálně tolerována ještě klasická flétna na bubliny), které plně uspokojí veškeré vinné radovánky. V případě návštěv se na téma sklenek obvykle svede řeč v momentě, kdy jim padne zrak na můj domácí „skleník“ :-) Postupem let jsem vyzkoušel, zavrhl, oblíbil si, vedle sebe s jedním vínem srovnával, naslepo zkoušel i odolnost proti pádu či jinému nárazu otestoval u nesčetně různých sklenek všech možných tvarů a od různorodých výrobců. Nechci tvrdit, že současná situace v naší domácnosti je definitivní, ale až na počet některých sklenic jsem spokojen. Na řádcích níže se podělím o své aktuální „bez nich se neobejdu“ sklenky (tj. vynechávám všechny ty občasné), sklenky používané nejčastěji a s největší chutí, a zároveň přihodím tematický článek, který jsem psal před nějakou dobou jinam a jako určitý úvod do skleničkové problematiky může posloužit.

Zalto DENK'ART Universal – nádherná univerzální sklenice na bílé a mnohá a nejen lehčí červená. Někde jsem četl, že rozdíl mezi sklenkami Zalto a těmi běžnými je jako u sexu bez kondomu a s ním. Je fakt, že kontakt s vínem je u nich nějak… těsnější, bariéra mezi vámi a vínem je velmi malá. Nádherně lehké, tenké sklo, pít z něco je prostě radost a funguje bezvadně na mnoho stylů vínu. Pro mne momentálně nejoblíbenější a nejčastěji používaná sklenka. Jen teda dost křehká a každé mytí provází strach, že ji rozlomím.

Riedel Vinum Riesling Grand Cru – před Zaltem moje nejpoužívanější sklo, funkce viz výše (jen pro červená spíše lehčí typy), ale působí o dost robustnějším dojmem. Pro můj styl pití vína skoro ideální univerzální sklo a sklenka, kterou vždy volím jako základní na degustace. A v zásadě dobře poslouží i na bubliny, pokud je tedy normálně pijete a necucáte jednu decku půl hodiny :-)

Riedel GRAPE RIESLING / SAUVIGNON BLANC – na ryzlink sáhnu po sklenkách viz výše, ale tohle sklo mi přijde naprosto ideální pro charakterní bubliny, dobré Champagne a crémanty a tak. Ale ve výsledku z ní piju i lehčí prosecca a všechny ostatní šumivky. Ve flétně možná vypadají bubliny lépe, zde ovšem víno lépe voní a celkově se s ním lépe pracuje.

Riedel Sommeliers Burgundy Grand Cru – pro opravdu dobrý Pinot Noir a ten z Burgundska především, ale i Nebbiolo a pár dalších typů vín, obřadně vytahuji legendární a zásadní sklenku od Riedelu. Drahá jak prase, docela křehká, ale… lepší neznám.

Riedel Grape Pinot/Nebbiolo, Riedel Vinum Pinot Noir a další tvarově podobné – pro Pinot když nejde o zrovna velká vína, ale taky Frankovku a některé další odrůdy, sahám po klasické balónové burgundské sklenici. Momentálně jsem se vyloženě nadchnul a nejčastěji používám Riedel Old World Pinot Noir řady Veritas.

+ různorodé sklo na Bordeaux a tučnější červená a tak, sklenky na všemožné typy destilátů a různé menší degustační sklenky. Ale bez všeho bych se s klidem obešel. Kdybych neměl jinou možnost, než si vzít jedinou sklenku, bude to univerzál od Zalto. Nebo, do trochu drsnějších podmínek, Riedel Vinum Riesling. Vzdávat sommelierky na burgundské a běžné balónovky bych se ovšem nechtěl :-) Univerzální rada asi neexistuje, ale pokud vyloženě chcete nějakou slyšet, tak je to tahle: kupte si jednu menší a jednu větší sklenku tulipánového tvaru a k tomu větší tvaru balónového, kvalitní tenkostěnné kousky a ne něco humpoláckého, s tím vystačíte spolehlivě na většinu stylů vína a ani pokročilý vínomilec u vás nebude ve stresu, že nemá z čeho si víno pořádně vychutnat.

Starší články s tematikou sklenek:


sklenka_cerveneJedním z nejčastějších nešvarů v našich restauracích, ale ostatně i domácnostech, je používání sklenek nepříliš vhodných pro opravdu kvalitní vychutnání vína. Nízké sklenky s rovným okrajem, případně dokonce sklenky nahoru se rozšiřující, naplněné vínem pokud možno až po okraj. Přivonět pořádně nelze a i když upijete a uděláte vínu prostor, tak aroma utíká rychle ven a víno zdaleka nenabídne tolik, kolik by mohlo. Řešení je přitom velmi jednoduché a nemusíte mít hned desítky různých sklenek na odlišné typy vína. Každé kvalitní víno si nejlépe vychutnáte v dobré společnosti a z čeho je ve výsledku svým způsobem podružné, přesto se na následujících řádcích pokusím přinést několik rad pro lepší servis vína a vhodných tvarů sklenek. Neberte je jako dogma, jde především o obecné tipy.

degustacni_cernaKvalitní hladké křišťálové sklenice, bez barevného zdobení a ornamentů, plně umožní vychutnat si barvu vína (na fotografii vlevo však máte úplně černou neprostupnou sklenku určenou pro slepé degustace, takto předen nevidíte ani barvu vína). Pokud jsou navíc dobře tvarované, s tenkým okrajem kalichu, design je podřízen zdůraznění dojmu z vůně a chuti vína, nechybí ke štěstí nic. Světově nejslavnější výrobce vinného skla, Riedel, postavil celý svůj marketing právě na sklenicích speciálně tvarovaných pro různé odrůdy, oblasti a styly vína, nabízí je v řadách cenově (relativně) dostupných i velmi exkluzivních a určených spíše pro opravdové nadšence. Tvar (objem, výška kalichu, průměr hrdla, zda je okraj rovný či mírně zahnutý ven atd.) následuje zamýšlenou funkci, je pečlivě zvolen po dlouhodobém testování na velkém množství vín. Tvary sklenek od Riedelu jsou dnes považovány za de-facto standart. Alternativ ale existuje i na našem trhu mnoho. Ze zahraničních excelují například Schott Zwiesel, Spiegelau ale i slovenská Rona. Bývali jsme sklářská velmoc a samozřejmě lze vybírat i z naší produkce, například z některých velmi povedených řad u Moravské sklárny Květná i u asi nejznámější firmy, Bohemia Crystalex. Fantastické jsou lehké nádherné sklenky Zalto Denk'Art, výborná je univerzální sklenka Gabriel Glas.

Než víno do sklenky, samozřejmě čisté a vyleštěné, nalijete, je dobré k ní přičichnout. Může se stát, že bude cítit po utěrce, prachu či skladování ve skříňce (dřevo, lak). V takovém případě je lepší ji nejdříve vypláchnout vodou či ještě lépe zavínit trochou (polévková lžíce) vína, kterým ve sklence zakroužíte a následně jej vylijete, resp. toto víno nejdříve použijete na zavínění i dalších sklenek. Do sklenek tulipánového tvaru nalévejte víno vždy maximálně do jejich nejširšího bodu, ale ideálně ne více než 1 – 1.5 dcl. Takto vínu plně umožníte rozvinout aroma, půjde s ním také ve sklence bez problémů zakroužit. Cílem je víno si vychutnat, ne rozlít láhev co nejdříve.

sklenky_voda

1) Běžně viděná sklenka, která se ovšem hodí spíše na vodu. S vínem v ní nezakroužíte, aroma velmi rychle utíká. Ani designová sklenka nepřináší mnoho navíc krom vzhledu a má stejný problém, neudrží jemnější aromata. Vína z těchto sklenic samozřejmě voní, ale nabídnou jen velmi přímočarý dojem.

sklenky

2) Základní sklenka pro každou domácnost! Takzvaná „ryzlinkovka“, sklenka s vyšším kalichem tulipánového tvaru o objemu zhruba 3 – 4 dcl. Sklenka vhodná nejen na ryzlinky, ale na většinu bílých vín bez dominantního vlivu školení ve dřevě, vína jak mladá tak vyzrálá, tvar udrží i jemnější nuance vůně. Perfektně poslouží i pro vína růžová a živější lehčí červená vína (opět spíše vína bez důrazného vlivu barrique sudů), ale také běžné Chianti a obecně odrůdu Sangiovese a červená s vyšším množstvím kyselin. Jde též o dokonalé univerzální degustační sklo. Menší varianty těchto sklenek, objemu ~ 2.5 dcl, dobře poslouží na dezertní vína, jako je portské.

3) Klasická nižší balónová sklenka, objemu půl litru i více, ideální pro silná, výrazná bílá vína školená v dubových sudech, nejčastěji Chardonnay nejen z Burgundska. Díky tvaru není aroma tak koncentrované a vyniknou jemnější nuance a jednotlivé vrstvy vína.

4) I pro kvalitní šumivá vína, ať již bílá či růžová, je vhodnější sklenka spíše tulipánového tvaru, ale aby vyniklo perlení tak vyšší, protáhlejší, objemu 2 až 3 dcl. Velká ročníková Champagne bez problémů snesou i sklenky na Riesling, ve kterých se ještě zdůrazní komplexní aroma.

5) Objemná tulipánová sklenka, klidně 6 dcl i více, určená především pro výraznější červená vína ve stylu Bordeaux, vína školená v nových dubových sudech, intenzivní, vyzrálá. Díky širší spodní části se aromata mohou dobře uvolnit, uzavřenější tulipánový tvar udrží jemnější tóny. Skvěle poslouží na vína lahvově vyzrálejší i moderní červená z Nového světa.

6) Velká balónová sklenka s objemem, který by klidně pojal celou láhev, určená pro vína z Burgundska a obecně odrůdu Pinot Noir, ale také italské Nebbiolo, pro plnější ale elegantní červená s vyššími kyselinami (kupříkladu dobře poslouží i pro opravdu kvalitní Frankovku či Svatovavřinecké).

Komentáře používají Disqus