pátek 25. listopadu 2016

Nové sklenky s lahví pinotu z Jury

Pinot-Noir-2011-Château-d'ArlayŽe jsem (jen mírně, nic perverzního…) ujetý na vinné sklo už si asi pár čtenářů tohohle blogu všimlo. V poslední době jsem skoro žádné nové nekupoval, ač se mi nebo manželce pár kousků ze zásob povedlo rozbít (univerzálku Zalto jsem skoro oplakal), a tak nějak byl spokojený s tím, co měl k dispozici. No a ve středu vyrazil do AdVivum na degustaci mladých burgundských nadějí, o té bude ještě řeč, kde se samozřejmě chutná ze sklenic od Riedelu, však je dováží. Mimo sklenky na bubliny a klasice na Chardonnay se pilo též z kousku starosvětský pinot řady Veritas. Ještě s prázdnou jsem si dobu hrál, zkoušel jak pěkně je to vyvážené v ruce a vůbec hezky udělané, pak z toho pil víno a nakonec si dvě koupil a odnesl domů. Selhání vůle značně pochroumané nějakou tou deci dobrého vína, prostě. Holt mám předčasný vánoční dárek :-) Je to strojovka z moderní továrny v Německu, tvar kalichu hodně podobný klasické osvědčené pinotovce z řady Vinum, snad o chloupek menší. Ale má to znatelně vyšší nožku, celé je takové odlehčené, tenčí, křehčí, elegantní, se solidně seříznutými hranami. Hned jsem si do toho včera musel nalit víno a myslím, že následující dny nové pinotovky použiju ještě několikrát :-)

old-world-pinot-noir-riedel-veritasPokřtil jsem je pomocí Pinot Noir 2011 z Château d'Arlay, apelace Côtes du Jura. O vinařství jsem se rozepsal už dříve a měl tu v minulosti poznámky k dalším jejich vínům. Pinot je jejich největší produkce červeného, školen ve starých velkých dřevěných sudech, konkrétně tenhle si v nich poležel až do letoška! Na vinětách, netradičně štíhlém pruhu který se táhne podél hrdla, vždy uvádějí ročník i kdy bylo lahvováno. Pinot je v klasické burgundské lahvi, s kovovou záklopkou a aglomerovaným korkem. Barva trochu tmavší, lehce nazrálá granátová. Ve vůni tmavší trpčí peckoviny, jemná kořenitost, něco dřeva, dotyk minerality, mírná těkavka, stále svěží ale vyloženě mladé už ne. Suché, jasný pinot burgundského střihu, fajn výraznější kyseliny a peckovinová ovocnost, něco tříslovin, znát delší zrání v sudech, má to takový hodně starosvětský projev, ne vyloženě rustikální ale trochu neotesaný a neuhlazený ano. Burgundsko to není, ale fajn pití ano, navíc mu ještě prospěje další ležení v lahvi. Investice 330 Kč u Matějky nelituji (ohledně současné nabídky je mu lepší psát, ten web je vyloženě neaktuální).

Komentáře používají Disqus
 
Related Posts with Thumbnails