pondělí 4. května 2015

Neuburské, Zweigeltrebe a piemontská směska

vykoukal_neuburske_2013Dnes tři vína z posledních dní, která mají společné asi jen to, že u všech bych měl naslepo asi slušný problém správně si tipnout, co přesně mi ve sklence přistálo :-) Ale všechna jsem si užil. V rámci víkendového popíjení padla láhev Neuburského 2013 od Zdeňka Vykoukala (web) z Hostěrádek-Rešova, viniční trati Stará hora. Hodně tmavá žlutá barva, až do zlaté. Intenzívní, poměrně koncentrovaná vůně, žlutě ovocná, lehce pikantnější minerální a decentně oxidativní tón, poměrně výrazně znát projev dřeva, krémovost. Suché, plnější, s dobrou kyselinou ale docela zakulacené, krémově ovocné, dlouhé, hodně slušné. Oproti degustaci dříve uhlazenější, až skoro trošku víc kyseliny by se mi líbilo, ale fakt pěkné pití.

krasna_hora_zweigeltrebe_2013Na Moravě jsem zůstal lahví Zweigeltrebe 2013 zemské vinařství Krásná hora (trať Nové Vinohrady ve Starém Poddvorově, web), což je víno stylově z opačného spektra. Šroubový uzávěr, světlá třešňová barva. Ve vůni byl první dojem „lehký pinot“, je krásně peckovinově čerstvá, čistá, nekomplikovaně svěží. V chuti suché, hodně lehké, čisté, šťavnatě ovocné s fajn kyselinou, výtečně pitelné. Ideální trochu přichlazené na léto. Nic složitého, ale mně tenhle styl docela baví. Jak se teď Krásnou horou trochu propíjím, tak mne jejich aktuální produkce vůbec projevem dost sedí.

boeri_noto_2006O Noto 2006 Monferrato Rosso vinařství Boeri Alfonso už jsem tu psal, nyní měl možnost se k lahvi znovu vrátit. Poměrně tmavá granátová barva, již nazrálejší a v lahvi spousta depotu. I vůně již ukazuje neklamné známky nazrávání, ale víno je stále plné sil. Voní výrazně, tmavě ovocně, s jasným vlivem vypálených sudů a fajn minerální linkou. Suché, slušně plné, tmavě ovocné, již nazrálé ale stále s hromadou tříslovin, poměrně dost je i kyselin a celek přes sladkost ovoce a hutnost nepůsobí ani trochu utahaně, fajn délka, seriózní pití. Jen teda že jde z většiny o Nebbiolo bych asi nehádal.

Komentáře používají Disqus