středa 13. května 2015

Soudy, rekordní sklizeň v UK & další novinky

Flavescence-dorée-paragrafDalší pokračování aféry Templářských sklepů a Vinia Velké Pavlovice ohledně původu hroznů v jejich vínech. Táhne se to, ale snad časem dopadne ku prospěchu všech slušných producentů (= dostanou pořádně přes prsty). Ale nejsme v tom sami, ve Francii vám zase dovezou Chablis v tanku, nalahvují jako Meursault a prodají za mnohem více peněz. Jenže když se na něco takového přijde, tak tresty padají bez milosti, byť soud taky neproběhne za týden. Což mi připomíná, že po případu Emmanuela Giboulota, který odmítl své keře révy preventivně stříkat insekticidy kvůli riziku šíření fytoplazmy zlatého žloutnutí révy, je tu druhý odpírač. Jenže tentokrát nejde o do aféry relativně neznámé jméno, ale už poměrně slavné – Thibault Liger-Belair. Má trochu odlišné argumenty než Giboulot, hraje na odlišná pravidla v rámci regionů a že do stříkání vlastně nespadá, ale odpor k preventivnímu zásahu také zmínil. No uvidíme. S touhle nákazou bude ještě spoustu starostí a očividně nejen ve vinicích.

Plocha vinic ve Velké Británii rychle stoupá a když se počasí zadaří, což zdaleka nebývá pravidlem, tak i výnos a následná produkce vína. Loňský ročník byl rozhodně úspěšný a stanovil nový rekord. Na trh dorazí 47433 hektolitrů vína, tj. ekvivalent 6.3 milionů lahví. Velká Británie je stále jen okrajová vinařská země, i tato rekordní čísla jsou sotva desetina (v celosvětovém kontextu stále dost nízké) produkce ČR, ale vína za pozornost stojí. Ostatně jsem tu o nich psal opakovaně a podělil se i o obecný článek k tématu.

Chutná víno s nižším alkoholem lépe než ty silnější? Těžko říct, ale dost možná se u těch „slabších“ více soustředíme na chuť a aroma, zatímco nabušenci nás mentálně nestimulují tolik. I s takovými závěry lze přijít po studii skupiny španělských neurovědců :-) Nevím… v poslední době mne nadchlo a pozornost si snadno udrželo mnoho červených s alkoholem dnes už trochu neobvyklých 12-12.5 %, ale vyloženě odstřelila a nabudila i vína s 15+. Kdyby ovšem na podobný experiment jako dělali na BCBL hledala dobrovolníky nějaká instituce u nás, klidně se přihlásím.

Kampaň En Primeur pro Bordeaux 2014 je v plném proudu, už jsou venku i nabídky na ta největší vína regionu. Robert Parker svá hodnocení letos nevydá a nahradil jej „korunní princ“ magazínu Wine Advocate, Neal Martin. K tématu najdete zajímavé dvoudílné zamyšlení (část 1, část 2) na blogu zásadního britského obchodníka BBR (teď nedávno jim někdo ukradl ze skladu víno za asi sto tisíc liber). Došlo k mírnému poklesu cen, ale nijak zásadnímu. Wine Spectator informuje, že i přes nižší ceny a silný dolar Američané nenakupují. Sám jsem měl u pár vín nutkání objednat, ale pak jsem se podíval na stav sklepa a uvědomil si, že je v něm Bordeaux docela dost a přitom ho otevírám relativně málo. Takže si se zásobami ještě pár let vystačím.

Medvěd bílý, ale ne lední, spíše glycerolový. V nabídce třeba Kauflandu. Dobrou chuť!

Komentáře používají Disqus