čtvrtek 26. března 2015

Champagne seminář v Brně

champagne_brno_4Včera jsem páchal pro brněnské vinné nadšence degustační seminář na téma nejlepších, nebo minimálně nejdůležitějších, šumivých vín světa, tedy Champagne. Oceňuji, jak si Brňáci umí zorganizovat prostory & vše ostatní, vyřešit účastníky a poslat peníze na vzorky hezky včas, to se to spolupracuje! Podobným způsobem rád akci spáchat kdykoliv a kdekoliv znovu, tedy pokud se líbila, což nemohu posoudit já. Každopádně psát si poznámky k aktuální podobě vín jsem nestíhal úplně ideálně, ale přeci jen alespoň krátké mám. Takže pro zajímavost co a proč se chutnalo v dnešním zápisku.

Byla to moderní podoba prosecca, které se stává čím dál sušším a staví proti Champagne coby „rozumná levnější volba“, na úvod ho nešlo vynechat, i coby ukázku bublin dělaných v tanku a ne druhotným kvašením v lahvi. Jako vzorek posloužilo Marsuret Valdobbiadene Prosecco Superiore Brut „Revès“ (Glera 90 % a 10 % Verdisio, obsahem cukru 4 g/l spíše extra brut, běžná MO cena 250 – 300 Kč). Spíše květinová než ovocná záležitost, suchá, docela plná a výrazná.

Vynechat Bohemia Sekt nešlo, ale nechtěl jsem žádné „podívejte, jak je to ve srovnání se Champagne hnusné“ varietní číslo, které je s klasickým demíčkem fakt snadné, a raději sáhl po Bohemia Sekt Château Radyně Extra Brut (nejdéle nepřetržitě vyráběný sekt u nás, do lahví šel poprvé kvasit v průběhu 2. Světové války, zbytkový cukr jen 5 g/l, odrůdově směs Ryzlinku vlašského a Veltlínského zeleného z Mikulovska, běžná MO cena do 200 Kč a v akcích pod sto pade). Jsou to hodně suché bubliny, tentokrát jsem měl pocit postavené na nějakém teplejším ročníku, docela hutné a aromatické, pamatuji si je o něco říznější, co jsem měl naposledy. Ale dost slušné.

champagne_brno_3

V rámci cenových srovnání a klasické metody mimo Champagne sáhl po Cava Okhre Brut Nature, o které tu psal docela nedávno. Čerstvá, řízná energická dobře udělaná záležitost za skvělé peníze.

Jelikož bylo osazenstvo degustace dost autenticky postižené, zvolil jsem jako zástupce crémantu vzorek Bénédicte & Stéphane Tissot Crémant du Jura Brut Indigène, čistě biodynamické bubliny od špičkového producenta z Jury. Vinařství je rodinné a jedna ze špiček Jury, víno odrůdově z poloviny Chardonnay, dále pak Pinot Noir a menší díl Poulsard a Trousseau. Tiché víno připraveno na kalech a s malolaktikou, druhotná velmi pomalá fermentace v lahvi a zde ležení 13+ měsíců. Deklarováno jako brut, ale bez dozáže i dodané síry. Druhotná fermentace díky cukru a kvasinkám ze spontánně kvasícího slámového vína (Vin de Paille), takže opravdu nic než hrozny. Cena 390 Kč. Tmavší barva a trochu divočejší projev, minerální, znatelně oxidativní, jablíčkový, moc pěkné perlení, dobrá délka, docela efektní pití.

No a teď už Champagne. Na úvod pro zajímavost a jako přechod k hlavnímu setu úlovek z LIDLu, Chanoine Frères Grand Cru Brut „Comte de Senneval“, kterou díky ceně dost uspěl ve Velké Británii a i u nás se dalo koupit za tři stovky. Odrůdově klasická směs Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Meunier, doba zrání neznámá. Suché, solidně ovocné, trochu toastové, poměrně dost nazrálé, čisté, dobře udělané, jednodušší ale vlastně úplně v pohodě. champagne_brno_1

Slávu Champagne stvořilo několik velkých značek, ať už se vám to líbí nebo ne, a bez nich by degustace být nemohla. Jako klasická směs z velkého domu a jedno z nejslavnějších Champagne vůbec mi posloužila láhev Veuve Clicquot Ponsardin Champagne „Yellow label“ Brut, který po pravdě vždy otevřu raději než ještě známější Moet, ten mne dost nudí. Veuve Clicquot dělá 14+ milionů lahví ročně, z toho 11+ toto cuvée, primárně jde o nakupované hrozny (vlastní  382ha a ty stačí na necelou čtvrtinu produkce) neročníkový brut, směs bílých i modrých odrůd (50-55 % Pinot Noir, 15-20 % Pinot Meunier, 28-33 % Chardonnay), 50-60 různých míst z celé Champagne, 25-40 % rezervních vín starších ročníků (až pět let), na kalech 32 měsíců. Běžná MO cena 889,- Kč. Suché, trochu plnější, výborné perlení, ovocnost a decentní toastovost, výborně vyvážené, minerální, hodně solidní délka. Oni umí, i při těchto obřích objemech.

A skok jinam, do světa pěstitelských šampaňských, navíc z Grand Cru vinic. Paul Dethune Champagne Grand Cru Brut
je neročníkový brut, směs bílých i modrých odrůd (70 % Pinot Noir, 30 % Chardonnay), vinice z jediné Grand Cru obce Ambonnay v Montagne de Reims, 30 – 50 % rezervních vín. Degoržování této lahve listopad 2013. Běžná MO cena 890,- Kč. Pinotově důrazněji ovocné, minerální, pěkně postavené a docela dlouhé. Tohle víno dávám na degustace moc rád a sám kupuji, tentokrát mi přišlo o něco jednodušší, s méně výrazným projevem ležení na kalech. Zvláštní. Musím otevřít láhev až dorazíme domů. Manželka mi stejně určitě tuhle ochutnávku dost záviděla, ale někdo musel hlídat děti. I když to starší vypadalo, že by klidně s degustací pomáhalo a v restauraci Bohéma se mu dost líbilo :-)

champagne_brno_2Na srovnání a jako ukázka špičky v rámci základních neročníkových brut vín velkých domů (Krug nepočítám) Bollinger Special Cuvée Brut. Tradičně zhruba 45 % aktuálního ročníku, 40 % předchozího a 15 % starších rezerv (5-15 let starých, vína skladována v magnum lahvích pod korkem), 60 % a tedy převaha Pinot Noir s 25 % Chardonnay a 15 % Pinot Meunier, nejméně třetina vína školená ve dřevě, v lahvi na kalech víno leží 3-4 roky. Běžná MO cena 1090,- Kč. Tohle je skvělý pití, když máte rádi plnější, toastové, výrazné bubliny. Krásně ovocné to je, vyvážené, skvěle pitelné, má to energii a „koule“. Baví moc.

A následují různé specifické styly, v případě R&L Legras Champagne Grand Cru Brut je to neročníkový Blanc de Blancs (pouze bílé hrozny, 100 % Chardonnay) z vinic v jediné Grand Cru obci Chouilly v Côte des Blancs, na kalech tři roky. Běžná MO cena 790,- Kč. Po Bollingeru skok úplně jinam, čerstvé, řízné, svěží, křišťálově čisté.

A druhý pól, Fleury Pere & Fils Champagne Blanc de Noirs Brut neročníkový Blanc de Noirs (pouze modré hrozny, 100 % Pinot Noir) z biodynamicky vedené vinice u obce Courteron v Côte des Bar, směs dvou ročníků. Běžná MO cena 960,- Kč. Plnější styl, hroznově zralejší, ovocný, pěkně minerální, povedené víno. Nemá eleganci předchozího BdB, ale zaujme jinak.

champagne_brno_5A že Blanc de Noirs může mít výjimečně i jinou formu ukazuje Egly-Ouriet 1er Cru Les Vignes de Vrigny Blanc de Noirs Brut. Rodinný podnik, pěstitel a vinař, jedna ze špiček Champagne. Víno z jihovýchodně situované výrazně křídové vinice u Vrigny v Petite Montaigne de Reims, 100 % Pinot Meunier, keře staré 40+ let. Na kalech 38 měsíců, degoržování září 2013. Běžná MO cena 1195,- Kč. Suché, trochu divočejší zaprděné, decentní zemitost, mineralita. Složitější, strukturované v chuti, hodně zajímavá kombinace jisté hrubší surovosti a zároveň svérázné elegance. Egly prostě stojí za pozornost :-)

Rosé letí v oblíbenosti hodně nahoru a nelze ho vynechat. Fleury Pere & Fils Champagne Rosé de Saignée Brut je biodynamické, získané méně častou metodou saignée a tedy macerací na slupkách (více se míchá bílé s červeným), odrůdově 100 % Pinot Noir, primárně jeden ročník spíše bez rezervních vín. Běžná MO cena 1260,- Kč. Opět docela vyzrálejší, teplejší víno, sladší ovocné, kořenitá linka, výrazné šťavnaté v chuti, zakulacené, fajn. Preferuji z růžovek spíše ty severnější tvrdší kousky, ale tohle myslím nadchne leckoho.

A na závěr dvě vína z kategorie prestižních cuvée, vín ročníkových a tak trochu specialit. Champagne Tarlant Cuvee Louis Extra Brut je prestižka výtečného rodinného producenta z jejich vlastních vinic. Extra brut (3 g/l cukru), směs bílých i modrých hroznů (Chardonnay 50 %, Pinot Noir 50 %), staré keře viniční tratě Les Crayons v Oeuilly, základní víno bez malolaktické fermentace a školeno kompletně v použitých sudech na kalech. Směs ročníků 1999 z 85 % + 1998-1997-1996 z 15 %, do lahve pro druhotnou fermentaci šlo v květnu 2000 a degoržování v únoru 2013. Běžná MO cena 1590,- Kč. Výrazně nazrálá, hotová vůně, kouřová, pečené jablko, toast, mineralita. Čisté, výrazné kyseliny, suché, elegantní, zralé, delší, moc pěkné. Vedla se dabata zda nějak archivovat v lahvi dál už na bublinách, osobně mi tohle víno přijde odstřelené jako „hotové“ a k pití rovnou.

champagne_brno_6Fleury Pere & Fils Champagne Robert Fleury 2004 Extra Brut je prestižní ročníkové cuvée a specialita díky odrůdě i technice zpracování. Biodynamicky vedené vinice u obce Courteron v Côte des Bar a směs bílých i modrých hroznů (Pinot noir 25 %, Chardonnay 30 %, v Champagne dnes již výjimečně Pinot Blanc 30 % a Pinot Meunier 15 %), bílé odrůdy bez malolaktiky, 80 % vína nejdříve do ledna 2006 v malých 200l dubových sudech, zrálo na kalech více než osm let pod korkem místo dnes obvyklého korunkového uzávěru. Běžná MO cena 1570,- Kč. Poměrně výrazný projev, dotyk dřeva až do vanilky, pěkná ovocnost, v chuti bezva kyseliny, tvrdší projev, docela dlouhý, složitější, překvapivě takové trochu rustikálně drsnější. Tohle bych naopak ještě zrát nechal :-)

Komentáře používají Disqus