úterý 11. srpna 2009

Slavili jste Vavřince?

svatovavrinecke Vypadá to, že se mi úspěšně daří chodit s křížkem po funuse. Včera bylo sv. Vavřince, tedy ideální příležitost si otevřít nějaké pěkné Svatovavřinecké :o) No a já na to upozorňuju až o den později. Svatý Vavřinec (Laurentius) nejspíše byl pokladníkem a archivářem katolické církve a je proto považován za patrona knihovníků. A taky kuchařů a koželuhů. A vinaři, kterým v tu dobu začínají dozrávat hrozny, se ho též dovolávají (byť tradičním patronem je samozřejmě spíše svatý Urban, ve spojitosti s vínem se často uvádí ještě Jan Křtitel, Jan Evangelista, svatý Bartoloměj a i svatý Václav). Ve vinařské oblasti Čechy výsadba odrůdy Svatovavřinecké z červených jasně vede a i na Moravě se drží na špici, celkově zabírá skoro desetinu osázených vinohradů. Ovšem pohled do tabulek zatříděných přívlastků jasně ukáže, že obrovská část vína z téhle odrůdy končí jako vína nezatříděná či základní jakostky (na rozdíl třeba od Rulandského modrého, podle všeho jednoho z předků Vavřince, které v počtu zatříděných přívlastků drtí jakékoliv další červené odrůdy i při výrazně nižší výsadbě). Možná je to stále tou aurou levného hospodského pití, nejtypičtějšího rozlévaného červeného v každé hospodě. Ale tím si radost kazit nenecháme :o)

O 10. srpnu koluje několik pěkných pranostik:

  • Když o svatém Vavřinci slunce svítí, budem dobré víno míti.
  • Nalezne-li se na vinici o svatém Vavřinci zralý hrozen, bude hojnost dobrého vína.
  • Na Vavřince slunečnost, vína hojnost.
  • Na svatého Vavřince bude-li pěkný čas, přinese hojně vína dobrého, byť pak pršelo, neuškodí nic, když toliko slunce jest.
  • Když den svatého Vavřince a Nanebevzetí Panny Marie pěkný jest, tedy očekávají vinaři dobrý vinný podzimek.
  • Na svatý Vavřinec dej na oltář z hroznů věnec.
  • Vavřinec-li a Nanebevzetí v krásné povětrnosti se světí, jistě nikdo nepohaní jeseň ani vinobraní.
  • Počasí na svatého Vavřince jaké jest, takové se udrží několik dní.
  • Vavřinec - první podzimec.
  • Jak Vavřinec navaří, tak se podzim podaří.
  • Pěkně-li na Vavřince a Bartoloměje, krásný podzime se na nás zasměje.
  • Vavřincův déšť - myší úroda.

Hned na několika místech v republice včera sprchlo, tak tedy nevím, jak to s úrodou bude vypadat. Jihomoravští vinaři prý „letos očekávají dobrou úrodu a milovníci vína se podle odhadů odborníků mohou těšit na nadprůměrný ročník“ (viz článek), na druhou stranu kvůli vlhku zuří choroby a na několika místech vinohrady těžce potlouklo krupobití. Inu uvidíme, ona taková přirozená redukce hroznů může mít svůj význam :o) Pokud teda „neshnije“ všechno…

svatovavrinecke_palek Nějaké víno? Zjistil jsem, a to i přes význam téhle odrůdy v našich vinicích, že Svatovavřinecké konzumuji opravdu minimálně. A doma skoro nic neměl. Na včerejší „oslavu“ pak otevřel, jakožto zástupce oblasti Čechy, jakostní Svatovavřinecké 2007 z Mělníka od Miloše Pálka z Úval (www.vinnydvuruvaly.cz). A zase ho zavřel a uvidím, co bude dělat ve dnech následujících. Nevonělo to úplně špatně, takový ten jednodušší chladnější typ červeného, nějaké ty švestky, podivná nasládlost a trocha těkavek. Ale v chuti drobný náznak perlení v úvodu, podivná ostrost a hořčina, odhadoval bych i docukření, neharmonické a divné.

Barikované Svatovavřinecké 2006 od Františka Mádla by bylo samozřejmě sázka na jistotu, ale to jsem vypil už dříve a lovím tedy archivní poznámku (a nemohu najít fotku). Intenzivní ovocné víno „lesní směs“, peckoviny a kořenitost, trochu apatyka a ty dřevěné sladké vůně trochu méně než je u něj zvykem. V chuti živé, plnější, dost kyselin i tříslovin, tmavé ovoce, šťavnaté a fajn dlouhé… dobře udělaný kousek na pití k nějakému kusu masa. Nic z čeho polezete po zdi a zanechá to ve vás hluboké stopy, ale velmi příjemné pití.

Odkazy: Svatovavřinecký Koráb ročníku 2006 | Oslava poctivých vín

Komentáře používají Disqus