čtvrtek 20. srpna 2009

Výsledky ankety „Káva nebo čaj?“

Tahle anketa, přiznávám nijak sofistikovaná a bez nároku na hlubší interpretaci, byla vyrovnaný souboj až do úplného konce. Krásných kulatých sto hlasujících nakonec přeci jen rozhodlo a máme tu vítěze. O čtyři hlasy (a tudíž i procenta, tentokrát se to počítá pěkně) na postu vítězů stanula možnost… fanfáry… čaj! :o) Nevím, podle jakého klíče jste hlasovali. Jestli podle toho, o čem toho víte víc, nebo co vás více zajímá. Já jsem to bral trochu tak, že skoro každý se dokáže přirozeně přiklonit k jednomu z těchto nápojů, většina z nás si bez kávy či čaje „nedovede představit život“ a tíhne k jeho konzumaci více. Já tedy bez mé ranní kávy (momentálně takové volné variace na caffe latte, prostě velkého hrnku ohřátého napěněného mléka do kterého vyklopím dvojité espresso) funguji mnohem hůř.

anketa_kava_caj
Naštěstí se mi (zatím) daří nepodléhat aktuálním módním trendům, zuřícím úplně stejně i u vína, a odborníkem na kávu se nestávám. Prostě mi jen chutná. Ale pokud se do toho ponoříte, ať už je to kafe či čaj, u obojího se můžete ztratit v nezměrném vesmíru zajímavých informací, speciálních sklizní, tajemných malých producentů a svérázných prodejců. A to je dobře. Ono vlastně cokoliv, když tomu věnujete trochu času, má i jinou tvář než tu základní globálně konzumní. Třeba u jogurtů jsem na všelijaké domácí, čerstvé a vypiplané speciality narazil, o nějakém hnutí za ty jediné pravé sušenky vyjadřující terroir vzniku zatím nevím :o)

Hlasujte v nové anketě, tentokrát na téma specializovaného skla na různé odrůdy či oblasti původu. Panují zde stále spory a i mezi vinnými nadšenci a odborníky je několik různých táborů. Řadíte se k víře jediného pravého skleněného boha jménem Riedel, jste z umírněného tábora či nedáte dopustit na pravidelné doplňování „skla“ IKEA (kde by tvar, materiál a kulatá hrana samozřejmě ne, minimálně té velké balónové sklenky možná uspokojil i leckteré skleničkové fetišisty)?

Komentáře používají Disqus