pátek 7. srpna 2009

Výsledky ankety „víno s cenou 150,- Kč v maloobchodě by mělo ve slušné restauraci stát maximálně…“

V posledních týdnech jsem se několikrát dostal k tématu cen vína, respektive restauračních marží. Anketa „Odradí vás restaurační marže na víno dát si co opravdu chcete?“ dopadla celkem dle očekávání, dnes jsou tu výsledky malého pokračování. Kolik by tak ve slušné restauraci měla maximálně stát láhev, kterou v maloobchodě můžete pořídit za 150,- Kč? Samozřejmě ideální by byla prakticky stejná cena, ale tak tvrdí na restaurace být nemůžeme :o) Tuto možnost zvolilo 18 hlasujících (14%) z celkových 126. Nejčastěji obsazovanou cenou se ovšem stal rozsah 201 – 250,- Kč, pro který hlasovalo 58 návštěvníků (46%). Skoro polovina z vás by si představovala navýšení o méně než dvojnásobek proti maloobchodu (vzhledem k často výrazně nižším nákupním cenám pro restaurace to ale stále může být 100% marže). Dalších 35 hlasů (27%) přišlo pro možnost 251 – 300,- Kč. Již pouhých 12 (9%) pro 301 – 400,- Kč, cokoliv vyššího už odešlo téměř bez hlasů a psychologickou hranicí se tedy stává cena na dvojnásobku toho, za co lze stejnou láhev koupit v obchodě. A je to hranice, kterou příjemné restaurace s dobrým jídlem a kvalitním servisem překračují v podstatě téměř vždy.

anketa_maxcena
Možná by bylo zajímavé srovnání s anketou „za víno s cenou 150,- Kč po mně v restauraci obvykle chtějí…“, možná někdy příště :o) Říkám si ale, že by to chtělo na webu udržovat nějaký pravidelně aktualizovaný článek/web se seznamem podniků, kam je příjemné na víno zajít, protože o něm něco vědí, umí ho naservírovat, doporučit k jídlu a cena je navíc korektní. Posílejte své tipy do komentářů a já se do tvorby seznamu pustím :o)

P.S. Nová anketa je jen taková hříčka na pár dní… káva nebo čaj? Čemu se “věnujete” více? Respektive co u vás častěji skončí v hrnku a přitom to není jen nějaké anonymní  pití, ale nápoj, o kterém něco víte?

Komentáře používají Disqus