čtvrtek 27. srpna 2009

Burčáku čas, už je tu zas…

topvar_burcak A je to tu zase. Cedule u silnic, pravidelné e-maily z vinoték s aktuální nabídkou a dotazy známých, kde jde koupit ten nejlepší. Mladá vína jsou u nás populární a to nehotové v podobě burčáku má spousty nadšených následovatelů, ostatně i tady dopadla anketa celkem výmluvně. Českému vinařství Chrámce kupříkladu dozrávají rané odrůdy, ale zájem o burčák je tam velký, že jejich vlastní vinice naprosto nestačí a tak jen pro tento účel nakupují další hrozny z mělnické oblasti. Litřík burčáku může stát 70+ korun (a mnohem víc při prodeji po dvou deci do kelímku na náměstích a různých těch vinobraních), takže se to často vyplatí víc, než vyrábět nějaké běžné víno a pak se trápit s jeho prodejem, burčák zmizne snáz. Přitom ten zdravotní efekt celého nápoje je dost sporný, ono „pročištění“ organismu nejspíš proběhne spíše v případě, že to s konzumací přeženete. A způsobem, který se zrovna nemusí líbit :o) Zaslechl jsem i opovržlivé reakce vinařů na téma zdravotní závadnosti v tom stylu, že když se ta vinice ještě docela nedávno stříkalo proti plísním (mimochodem ty poslední postřiky často komplikují rozkvašení moštu a musí se mu potom mnohem výrazněji pomáhat), tak v burčáku pak zůstává kupa chemického sajrajtu. Kdo ví, já si nejspíš pár skleniček ani letos neodpustím, chutná mi. Co vám?

Vlastně první jsem chutnal už o víkendu, bylo to z Muškátu Moravského a nešlo pít, v podstatě se jednalo o mdlý sladký mošt (ostatně se stačí podívat, která čtyři veliká písmena jsou momentálně napsána na tabulích mnoha obchodů s vinařskými potřebami jako aktuální nabídka – CUKR) co žádným způsobem neosvěžil a skoro jej nešlo pít, k opravdovému burčáku to mělo hodně daleko. Jako burčák smí být označen pouze nemanipulovaný (tedy až na cukr) zkvašený mošt z domácích hroznů. Pokud jsou dovezeny ze zahraničí, nesmí se to jmenovat burčák a najdete spíše označení „částečně zkvašený hroznový mošt“ nebo něco podobného. Stejně tak nesmí být burčák ředěn vodou a prováděny podobné triky/podvody, ostatně to kontroluje SZPI, viz třeba report z loňska. S burčákem nikam nespěchám, počkám si na něco pořádného a zajímavého přímo ve vinařství. Pokud i vy čekáte, doporučuji série dost povedených článků na O Víně, konkrétně Tak už je to tady! Začala burčáková sezóna!, následně Ještě jednou o burčáku - nešvary: řezák a kvasniční kaly a také Ještě jednou o burčáku - kvalita a „Čekání na burčák“.

Jo a pozor na zavřené lahve s burčákem, může se z toho stát dost nebezpečná věc, jako u mne předloni :o) Tak dobrou chuť a dejte vědět, kde se vám podařilo „objevit ten nejlepší“ :o) Další mánie nastane v listopadu, kdy dorazí „burčák archivní“, jinak též nazývaný Svatomartinské víno…

Komentáře používají Disqus