čtvrtek 3. dubna 2008

Svatovavřinecký Koráb ročníku 2006

Během loňského podzimu vzbudilo malé pozdvižení „náhlé zjevení“ vinařství Koráb z Boleradic. Nově vzniklý podnik bratrů Petra a Marka Korábových se specializuje na vína ze starých a velmi starých výsadeb, tedy něco, co zde nemá (z velkoprodukčních totalitních let) velkou tradici. Spíše než „staré keře“, tedy jedno z nejsilnějších zaklínadel vinařů ve Francii či Německu, zde můžeme na vinětách vidět (trochu nelogicky) obrovské oslavné nápisy „panenské víno“. Nu což. Staré keře také nejsou všespásné. Jaké je tedy kabinetní Svatovavřinecké ročníku 2006 z 27 let starých výsadeb?

Láhev typu bordó, zelená a trochu vyšší. Záklopka plastová, korek kratší lepená dvojploška. Viněta docela pěkná, s obrovskou spoustou informací a detailů, designem na mne však (nevím proč) působí trochu smutně. Barva mladá fialka, nijak extrémně intenzivní, ale přesto dostatečně vysoká. Překvapivě silně barví jazyk a rty. Vůně je jemná a přitažlivá. Nejvýraznější je ovocitá linka, švestky a třešně, trocha sušených lesních plodů, mírně kořenitý a chvílemi snad i lékarenský tón, sušená tráva… žádná nuda! Ve sklence se navíc rozvíjí, někdy trochu „potemní a zhutní“ (do švestek), jindy zase zavoní více čerstvě třešňově. Víno je spíše lehčí, chuť je trochu tenčí, složkami ale ve skvělé harmonii s vůní a s pěkně zakomponovanou kyselinou. Ovocité, svěží a příjemné víno. Tříslo je vyhlazené, chuť je jemná a kulatá. Snad jen dochuť je poněkud krátká.

První vyplutí s Korábem se mi moc líbilo. Nešlo o nějak složité neřkuli meditační víno, spíše o veskrze příjemné a nekomplikované pití, ale neuvěřitelně milé, takové pohodové. V současné době je ve skvělé formě a nejspíše v ní ještě alespoň rok vydrží. Z dalších hodnocení jsem narazil už jen na dva různé názory. Jeden z degustace ve Viničním Altánu, kde dopadlo spíš hůře z prezentovaných červených. A ten druhý, naopak veskrze kladný, od P.J. na O Víně, kde najdete i kupu dalších zajímavostí o vinařství a další degustační poznámky. Za sebe musím říct, že se na další vzorky více než těším. A nejspíš zkusím nakoupit pár dalších lahví tohohle tekutého potěšení, jestli tedy budou. Každopádně si (trochu opožděně) zapisuji další zásadní objev na domácí vinařské mapě.

Technické detaily od vinaře:
Svatovavřinecké kabinet 2006 má původ v oblasti Velkopavlovické, obci Boleradice a nejpřesněji pak 27 let staré vinici Víckov. Cukernatost při sběru (21.10.2006) byla 20,6° ČNM, víno prokvasilo na 11 % alkoholu při zbytkovém cukru 2g/l. Bezcukerný extrakt 24,6g/l, kyseliny 5,6g/l a doporučená lahvová zralost 2007–2010, lahvováno bez filtrace. Cena loni přímo ve vinařství 117,- Kč. Pro další informace o vinařství šup na jejich povedený web.

Komentáře používají Disqus