pátek 23. srpna 2013

Vinař roku 2013, spousta cukru, první „burčáky“

josef_valihrachTakže kdo nakonec získal titul Vinař roku 2013? Inu já jsem docela spokojen :-) Ocenění za tradiční a ekologické postupy ve vinařství si odnesl, s komentářem „Když nás bude méně bolet hlava, bude nám všem líp“, Petr Nejedlík z Dobré vinice. Vzhledem k charakteru produkce bude mít trochu problém nominovat se do běžné části soutěže, ale tohle je taky fajn. Nejlepší bílé bylo od Tanzbergu, nejlepší červené připravil Jožka Valihrach. Třetí místo  Proqin Velké Němčice, druhé místo  Mikrosvín Mikulov  a na prvním… fanfáry… již potřetí Jožka Valihrach („Omlouvám se, že jsem dojatej, ale bereme to všichni s velkou pokorou“) z Krumvíře! Příští týden se pokusím trochu detailněji mrknout na 48 finálových vín (něco málo jsem psal už v živém reportu v úterý). Předem mohu říct, že Valihrach nejel nějak na jistotu a dal tam i vína ne úplně tradiční. Mikros zase zaútočil víny archivními (lehce sporný krok, nejsem si jist nakolik jsou vína ročníku 1999 či 2000 běžně v prodeji a v rozumném množství), Proqin měl, pro mne dost překvapivě, vyváženou kvalitní sadu a zajímavé je, že docela bojoval lahvemi ze zatracovaného ročníku 2010.

liperaVčera mne opravdu pobavila reklama prodejce vinařských potřeb Lipera, který vinařům nabízí neomezené odběry cukru krystal. S bezva sloganem „Každý vinař Čipera, sladí cukrem Lipera.“ Čipera se v češtině dá brát i jako vykuk či filuta, takže celkem výmluvné :o) Při každém příjezdu do Mělníka mi vyvstane úsměv na tváři, když projíždím podél cukrovaru. A různé varianty rčení o tom, že dobré víno se bude tam či onde dělat až poté, co zkrachuje místní cukrovar, asi znáte všichni. Jen pro upřesnění… proti troše přidaného cukru za určitých okolností, pro mírné prodloužení fermentace a lehké navýšení alkoholu, v zásadě tolik nemám, dělá či udělalo to v minulosti vícero mých oblíbených i zahraničních vinařství. Ale taková ta výroba polosladkých stolních vín a sudovek a různé další obludnosti mne zrovna nebere. Mimochodem nemáte nikdo statistiky, jak se v posledních letech změnil poměr využívání řepného cukru a glukózo-fruktózového sirupu? To by mne docela zajímalo.

burcakomatNa trhu se objevují první burčáky, větším či menším písmem doplněno „částečně zkvašený hroznový mošt“, protože jde typicky o surovinu z Maďarska. Pravidelné náklady již proudí na tradiční výdejní místa (pro vinaře) na Moravě. Kupříkladu jedna fajn vinohradská vinotéka takto nabízí voňavou odrůdu Zala gyöngye, ta se bude davům líbit :-) Já si, jako každý rok, počkám na trochu burčáku z nějaké přilehlé místní vinice. Mimochodem první burčák, přesněji řečeno zkvašené višně, už jel v Praze více než před měsícem. Burčákomat stál dokonce ve foyer nákupního centra na Flóře.

P.S. Omluvte foto v titulce, které je ze staršího ročníku soutěže, letošní bohužel nemám

Komentáře používají Disqus