středa 28. srpna 2013

Hlavně mladá bílá od Venica & Venica

Venica-Collio-Sauvignon-Ronco-delle-Mele-2012V rámci neutuchávající touhy po poznávání nových zajímavých producentů jsem s velkou radostí přivítal slepou ochutnávku (díky VinoStrada a Lukáši Bendovi) dvou italských vinařství. O tom z Alto Adige bude řeč později a dnes se mrkneme na již poměrně známé a slavnější jméno z Friuli, konkrétně oblasti Collio, vinařství Venica & Venica. Již po čtyři generace rodinné vinařství obhospodařuje, dnes v režimu bio, 28 hektarů vinic. Ale není to žádná souvislá plocha, jedná se o 55 různých poloh rozprostřených po sedmi různých kopcích (které najdete v lahvích jak míchané tak i samostatně). Typický způsob zpracování bílých odrůd je krátká (~ 12 hodin) chladná macerace se slupkami, lisování pod CO2 (ten je „recyklován“, ukládán při fermentaci; elektřinu berou z vlastních solárních panelů) a výrazné omezení síry. Následně vína pokračují buď na kalech v nerezu, nebo putují do menších či velkých dřevěných sudů, typicky ale ne nových. Všechna vína (na webu k nim najdete komplet detaily) se projevovala čistě, byla připravena naprosto precizně a moderně, ale obvykle měla „něco navíc“, žádný uni dojem. A velmi pěkně držela v otevřených lahvích i několik dní.

Venica Collio Pinot Bianco „Tális“ 2012 je poměrně voňavým reprezentantem odrůdy, víno tmavší barvy (decentní kontakt se slupkami, půl dne), sladce ovocité. V chuti suché, poměrně plné, stále mladě živé s mírnou perličkou, delší, důrazné, velmi pěkně bílé s decentní hořčinou v závěru.

Venica Collio Malvasia „Pètris“ 2012 je 100% Malvasia Istriana fermentovaná v nerezu a následně z poloviny školená ve velkém (25 hektolitrů) sudu. Na úvod trochu sevřenější a zaprděné aroma, které se postupně otevřelo do poměrně efektního mixu ovoce, citrusů, trochu až „tramínové“ liči, sladší květinové tóny a minerální kouřovost. Plnější, s dotykem sladkosti ale suché, delší, minerální, zajímavé pěkné víno, komplexnější než Pinot Bianco.

Venica-Collio-Pinot-Bianco-Tális-2012Venica-Collio-Malvasia-Pètris-2012Venica-Collio-Friulano-Ronco-delle-Cime-2012

Venica Collio Friulano „Ronco delle Cime“ 2012 je výběr z nejvyšších poloh, starých keřů a nejvyzrálejších hroznů, připravno čistě v nerezu, pravidelné promíchávání kalů. Čerstvý, výraznější, efektní projev a aromatika trochu evokující Sauvignon, citrusy, komplexní. Suché, plné a bohatší v chuti, vyvážené krásně postavené, dotyk tříslovin v závěru (ale kontakt se slupkami jen 12 hodin).

Venica Collio Pinot Grigio „Jesera“ 2012 je šeďák připravený krátkou macerací slupek a výsledkem je víno jemně narůžovělé barvy. Víno velmi čerstvé, voňavé, ovocité směrem do meruňek a trochu exotiky, suché v chuti, plnější, šťavnaté, vyzrále ovocné, delší, pěkně udělané. Mám „oranžové“ vinné sklony a preferují trochu serióznější představitele stylu, ale tohle by myslím jako růžové nadchlo mnohé. A pilo se to výborně i po několika dnech.

venica_instagram

Venica Collio Sauvignon „Ronco delle Mele“ 2012 je čistý Sauvignon ze špičkové polohy, část vína fermentuje ve velkých (27 hl) francouzských dubových sudech a také zde leží půl roku za pravidelného promíchávání kalů. Víno se sbírá natřikrát, nejdříve vršek vinice a na závěr spodní část. Tohle víno je hodně „nastřelené“, chvílemi toho na mne bylo až moc a postrádal jsem trochu jemnosti a elegance (ovšem dříve dostalo od Gambero Rosso i tři sklenky). Aromatika je velmi intenzivní a zajímavě spojuje zelenější travnatý projev, angrešty a vyzrálé hutné ovoce, až sladké exotické. V chuti suché, s naprosto špičkovou kyselinou, plné, dlouhé, koncentrované a bohaté, nepije se to vůbec špatně. Navíc si myslím, že bude hodně zajímavě zrát. Ale cena už je taky trochu vyšší liga…

Venica Collio Cabernet Franc 2011 je nerezovou ukázkou odrůdy, tmavě lesně ovocité ve vůni, s dotykem něčeho co připomíná dřevo a poměrně výraznými zelenými tóny. Plné, tvrdší v chuti, výrazné kyseliny, dobrá délka. Asi by chtělo trošku času, odrůdu prozrazuje dobře, ale po pravdě nic zásadního.

Venica-Collio-Pinot-Grigio-Jesera-2012Venica-Collio-Merlot-Perilla-2009Venica-Collio-Cabernet-Franc-2011

Venica Collio Merlot „Perilla“ 2009 už je vyšší řadou jejich červených, rok v malých dubových sudech (minimum nových), bez filtrace. Dost tmavá barva a již trochu naleželejší vůně, ovocitá, bohatší, trochu „lascivně“ živočišná. Suché, trochu tvrdší a svíravější v chuti, oproti vůni působí mladším dojmem, dobrá stavba i délka, divočejší, chladnější červené. Upřímně ta bílá mne zaujala o hodně víc :-)

Komentáře používají Disqus