čtvrtek 15. srpna 2013

Dvě fajn šardonky a jeden Savagnin z Jury

Chardonnay-à-la-Reine-2009-Château-d'ArlayChardonnay „à la Reine“ 2009 (Côtes du Jura) z Château d'Arlay je normální šardonka, žádné žluté víno, žádné roky v poloprázdném sudu pod kvasinkovým závojem, školeno klasicky v plném sudu jako všude po světě. Od slavného vinařství sídlícího v nepřehlédnutelném zámku, které se na každé vinětě chlubí šlechtickými tituly s nimi spojenými a bohatou historií. Víno ze starých keřů a z produkce bez zbytečné chemie, již s nějakým tím pátkem zrání v lahvi, maloobchodně zde za něco málo přes dvě stovky. A je to parádní pití! Tmavší zlatá barva, vůně stále spíše čerstvá a šťavnatě slinosbíhavá, pěkně ovocitá ale již se známkami zrání a dotyky sušeného ovoce. Je tam i nezaměnitelný „jurský šmak“ společný mnoha tamním kvalitním bílým, specifická minerálně-slano-kyselo-štiplavá vůně, představte si třeba oblíbené britské bramborové čipsy s octem. Suché, spíše lehčího střihu ale ne tenké, poměrně dost kyselin a dobrá délka, citrusové ovoce, výtečná pitelnost. Krásně udělaná šardonka s charakterem. Mňam. Ještě mám doma ročník 2008 a už se na něj těším. Doufám, že Matějka zase něco přiveze. Nevzalo mne tak jako základní Chardonnay od Domaine André et Mireille Tissot, stylově trochu podobné, ale stojí méně u starších lahví, což se počítá :-)

Julien-Labet-Fleur-de-Savagnin-En-Chalasse-2011Před nějakou dobou jsem tu psal o třech lahvích dalšího jurského vinařství, rodiny Labetových, od té doby od nich měl opakovaně crémant a pije se opravdu moc pěkně. A o víkendu ozkoušel i další dvě vína. První z nich byl Julien Labet Fleur de Savagnin „En Chalasse“ 2011 (Côtes du Jura), tedy nový ročník již dříve popisovaného vína. Zlatá barva. Parádní šťavnatá vůně, citrusovost a mineralita, pikantní, svěží, opět ona svérázná typická mineralita a štiplavost. Šťavnaté a poměrně plné v chuti, výtečná kyselina, důrazné a bohaté, vrstevnaté delší bílé. Opravdu hodně pěkné. Desítka mi přišla znatelně koncentrovanější, tohle ale pitelnější a elegantnější. Julien umí, resp. Labetové obecně. Vozí je, zatím určitě crémant a snad i další věci, Champagnier. Akorát tedy produkce Juliena je u mnohých vín dost mrňavá (tohohle tak 2000 lahví, ale jiných třeba jen dva sudy), spíše věci pro nadšence.

Julien-Labet-Chardonnay-En-Chalasse-2009Julien Labet Chardonnay „En Chalasse“ 2009 (Vin de France) je také z normálně dolévaných sudů, ale jinak je to trochu divočejší kousek. Dost staré keře (výsadba 1946), klasické malé sudy ale spíše již dříve použité, nějaká ta batonáž, přidané síry příliš netřeba. Zlatá, výrazná barva. Sdílí mnohé s předchozím vínem, terroir a vinař se nezapře. Již trochu naleželé, medovost, dřevo, štiplavá slaně-minerální vůně, jódově dráždivá, jasné těkavky. Evokuje trochu sladký ovocný salát s kvalitním balsamico octem a mnoho dalšího. V chuti suché, plné, koncentrované, hutné. Žluté ovoce, meloun a tak, dřevo, kyseliny, délka. Tučné, alkoholické. Je to hodně svérázná obluda, která mne po pravdě bavila spíše na skleničku a hrát si s tím a sledovat co dělá vzduch, než že bych to chtěl nějak ve větším pít, resp. určitě ne jen tak bez jídla.

Kam dál: Kdopak by se Jury bál… | Svérázná vína z Jury v různých podobách

Komentáře používají Disqus