středa 7. srpna 2013

Prosecco v podobě dosti nadprůměrné – Cuvée del Fondatore Graziano Merotto

Cuvée-del-Fondatore-GRAZIANO-MEROTTOMám rád dobré bubliny, to už asi víte. Italské Prosecco je jedním z vůbec nejslavnějších šumivých vín, ale po pravdě ho nějak příliš nevyhledávám. Společně s obligátní bohémkou a nějakou tou velkou značkou Champagne je stálicí v našich restauracích, najdete ho tam mnohem častěji než slušný crémant či cavu. Ale pokud jde o kvalitu… já vám nevím. Jasně, Prosecco není Champagne a nemohu na něj klást stejné nároky, ale stejně jsem narazil na tolik primitivních a nudných představitelů, až to pěkné není. Prostě běžný crémant mne obvykle uspokojí více než běžné Prosecco, ale prodávejte si ho, na něj dav neslyší. Ne že by mezi těmi Italy nešlo najít i špičkové zajímavé kousky, dokonce varianty bez síry či kvašené v lahvi a ne v tanku, ale… ty zase nepůsobí jako Prosecco :o) Z běžné produkce málokteré víno vybočí nad rámec prosté schopnosti osvěžit, jedné sklenky jako aperitiv. A takové je potřeba trochu hledat.

Momentálně jedna z mých nejoblíbenějších restaurací, Blue Wagon, také zařadila do sortimentu pár vzorků, primárně od Casa Vinicola Merotto (web) z Col San Martino. Postupně jsem většinu po sklenkách ochutnal a musel uznat, že „na prosecco dobrý“ :-) Nic z čeho bych lezl po zdi, ale velmi slušně udělané bubliny, kde máte po sklence roséčka Grani Rosa di Nero nebo Extra Brut Le Fare (oboje jsou ale „jen“ Vino Spumante a nespadají do Prosecca) rozhodně chuť na další. O kousek dál v ulici Americká jsem pak narazil na celý nový kamenný obchod, Bottega del Vino (FB), který se věnuje prakticky jen proseccu a hlavně značce Merotto. Ekonomicky takovému projektu nerozumím, ale budiž. Odlovil jsem si tam alespoň láhev Cuvée del Fondatore GRAZIANO MEROTTO Valdobbiadene DOCG Prosecco Superiore, prestižního vína téhle značky. Má to efektní láhev s emblémem přímo ve skle a navíc pečeť s ročníkem, v tomto případě 2012. Na lahvích je kupa informací a celkově to vypadá cekem draze, už dva ročníky se pyšní třemi sklenkami od Gambero Rosso, takže by to mělo být sakra dobré! Tedy pokud na podobná hodnocení dáte :o)

934657_163040700547552_687977132_n

Velmi bledá barva, krémová pěna, pěkné vytrvalé perlení menších bublinek. Svěží, jemnější elegantní vůně, květiny, něco citrusů a mineralita. Postupně se objevují zajímavé odbočky, vodní meloun a čerstvě nastrouhaný kokos, rozhodně to není úplně přímočaré. V chuti spíše suché a lehčí, byť na Prosecco to nějakou váhu má (prý přidávají část seschlých hroznů), velmi pěkně udělané, vyvážené, jemné, perfektně pitelné. Elegantní, nadprůměrné komplexnější Prosecco. Ale stále mne svádí spíš k tomu, abych ho tak nějak „chlastal“ než si vychutnával. Což taky není špatně. Dal jsem za víno 399 Kč a to na top produkt vinařství není vůbec špatné (za běžně věci chtějí ve vinotéce okolo 250). Ale stejně bych to kdykoliv vyměnil za crémant třeba z Jury :o)

Komentáře používají Disqus