čtvrtek 1. srpna 2013

Francouzské rosé a dva slaďoši z Itálie

Château-de-Vauclaire-2012Základní červnový balíček nedávno spuštěného projektu Dvě deci obsahoval vhodně také růžovku, konkrétně Château de Vauclaire 2012 z druhé největší provensálské aplikace Coteaux d'Aix-en-Provence.  Odrůdově Syrah 31 %, Grenache noir 26 %, Cabernet Sauvignon 24 %, Cinsault 17 % a k tomu ještě Rolle 2 %. Čirá bordó láhev, lisovaný korek. Víno barvy velmi bledé růžové a v podobném duchu pokračuje i vůně, je svěží, jemně ovocná, trochu vodního melounu a citrusů, s minerálními tóny. V chuti čisté, suché, s pěknou kyselinou a dobrou délkou, něco minerality, velmi snadno pitelné růžové. Přišlo mi lehčí než by odpovídalo uvedeným 13 % alkoholu, ve své uměřené přímočarosti vlastně docela sympatické a mizelo opravdu rychle. Z balíčků Dvě deci / Le Petit Ballon jsem měl už vína charakternější a zajímavější (Domaine des Huards Cour-Cheverny 2008, Damien Laureau Savennières Les Genêts 2010 „Le charme du chenin“, Carignanissime de Centeilles 2009, Château du Moulin-à-Vent Moulin-à-Vent 2010 + dost fajn Champagne Pierre Moncuit „Hugues de Coulmet“ o kterém ještě nepsal). Tohle je prostě a jen pohodové roséčko na vypití v teplém letním dni, nic víc ale ani méně.

 

boeri_ribota_moscatoNedávno jsem tu psal o jedné guilty pleasure, nízkoalkoholických sladkých lehce šumivých vínech. V degustační setu od Františka Šamly bylo i Moscato d'Asti Ribota 2012 vinařství Boeri Alfonso, myslím velmi ukázkový představitel stylu (psal jsem už dříve) a v jeho rámci kvalitou nadprůměrný. Dvanáctka je teď tak akorát k pití a do vedra se hodí, nadchne nejen babičky :o) Muškátová vůně, příjemně výrazná, hroznová, lehce zemitost, sladce ovocná směrem žlutý meloun a něco citrusů, lehce mladě mýdlová. V chuti kupa cukru, jak jinak, ale zároveň pěkná kyselina a decentní perlička které zajišťují pitelnost, vlastně docela dobrá délka, velmi dobře udělané. Jo, tohle můžu.

Beccaria-Davide-Ambrosia-RossaBavilo mne výrazně více než Beccaria Davide Ambrosia Rossa (a nejen mne, obě vína výše zmizela a tohle zůstalo nedopito), částečně zkvašený červený mošt (lehce zmatek zda odrůdy Brachetto či Malvasia Nera). Barva nálevu ze švestkového kompotu. Vůně hodně hroznová, k tomu jakoby ovocné čajové výluhy. V chuti sladké, trochu perlička, poměrně jednoduché, nepříliš zajímavě postavené. Alkohol skoro neznatelný (měl by být 5.5 %), je to takový spíš hroznový mošt. Při téměř stejné ceně jako Moscato výše není co řešit. A i dříve popisované Brachetto d'Acqui vinařství Franco Ivaldi mne baví více.

Komentáře používají Disqus