pátek 9. září 2011

Tip na sobotní či nedělní burčákový výlet

grebovka_burcakPokud nevyrážíte na nějaké vinobraní na Moravu a přemýšlíte, kam si v sobotu nebo v neděli udělat výlet v Praze, tak bych měl pár tipů. Burčák nějak nevyhledávám, ale dneska mi to prostě nedalo a vyrazil jsem do Grébovky. Mám to pár kroků a ve zdejším sklípku (už jsem o něm psal) začali jeden čerstvý prodávat. Žádný dovoz z Maďarska nebo kdo ví odkud, ale hezky z odrůdy Müller Thurgau sklizené o pár metrů vedle. Je (tedy v pátek brzy odpoledne byl…) docela sladký, ale zároveň s dobrou kyselinou, voňavý a vůbec bezva. Jsem rád, že můj první letošní burčák byl takhle povedený a přitom úplně lokální. Pokud se nevyprodá, tak ho budou mít, stejně jako pár vín, ještě v sobotu a v neděli vždy od dvou odpoledne.

hrozny_grebovkarichemer_barstredomorsky_vina_syry

Na Náměstí Republiky probíhá Festival středomořských chutí a vůní, o jeho červnové variantě jsem tu také měl pár řádků. Tentokrát mi přijde o něco slabší (= jen kvůli němu bych do těch míst asi nejel), ale pokud se budete vyskytovat někde poblíž, tak asi smysl má. Jde tam na jednom místě najít pár fajn paštik, salámů či sýrů + několik zajímavých vín. A v neděli probíhá tradiční Trojské vinobraní (web), celkem logicky na nádvoří zámku v Tróji. Na burčák bych asi doporučil spíš ten sklípek viz výše, ale tohle může být lepší rodinná akce :-) Možná se někde potkáme, já si asi udělám ještě jednu zastávku právě na Grébovce…

Další degustace v Praze a okolí, a že toho (s blížícím se podzimem a, až je mi to stydno říct, vánocemi) je spousta, vždy hledejte v kalendáři - degustace.pinot.cz. Pokud víte o něčem, co tam chybí, napište!

Komentáře používají Disqus