středa 14. září 2011

Výsledky ankety „Mimo starý kontinent kupuji vína nejčastěji z…“

yellow tail cabernet sauvignon 2008 Starý kontinent, v jehož středu žijeme, nabízí nepřeberné množství úžasného vína. Vlastně spousta vínomilců by byla ochotna přísahat, že cokoliv, co vzniká mimo tradiční místa v Evropě, vlastně ani pořádné víno není :-) Přesto existuje spousta zajímavých vinařských oblastí po celé planetě a globalizovaný trh je aktivně přináší i do našich obchodů. V anketě jsem se ptal, která z nich kupujete nejčastěji, a hlasovat bylo možno i pro více možností najednou. Nakonec velmi těsně zvítězila Austrálie, odnesla si 73 hlasů (celkem vás hlasovalo 218). Jako ilustrační foto jsem si dovolil jedno z vůbec nejprofláklejších vín z téhle země, rozhodně ne z horního spektra kvality, často na závěr výroby moštovým koncentrátem doslazovaný a do co nejlíbivější podoby připravovaný „klokan“, Yellow Tail. Vítězství jen těsně uteklo jednomu z vůbec největších novosvětských exportérů, Chile, které získalo 71 hlasů. Na vínech z Chile je momentálně patrný velmi výrazný odklon od dřevem zmasakrovaných hutných přezrálých „oblud“ k vínům jemnějším, čerstvějším, lehčím. Dobře sledují trh! :-) A třetí místo patří možnosti „nic mimo Evropu“, hodně vás tu je! :-) Další pořadí viz níže.

anketa_novy_svet

Trochu mne překvapilo, že Brazílie nedostala jediný hlas, dělají opravdu moc zajímavá vína a jednu dobu zde byla velmi aktivně propagována (a sám jsem je pil z novosvětských prakticky nejčastěji). Nula hlasů pro jak Kanadu tak Mexiko už mne tolik nepřekvapuje :o) Nový Zéland, který se umístil na třetím (když vynecháme ty, co nový svět nepijí) místě, předstihl i Argentinu a Jižní Afriku. Také poměrně zajímavé, vzhledem ke znatelně vyšším cenám. A vína z USA tu také zrovna moc nejedou. Několik z vás pak zvolilo možnost „odjinud“. Podělíte se, co tím bylo myšleno?

Hlasovat můžete v anketě nové, v podstatě je to opáčko ze začátku roku 2009, uvidíme jak se tu čtenářstvo změnilo :-) Jak často konzumujete víno? I několikrát denně, ať už protože je to vaší prací nebo proto že si dáváte sklenku k obědu i večeři? Nebo snad popíjíte jen svátečně, třebas lahvinku o víkendu?

Komentáře používají Disqus