čtvrtek 1. září 2011

Včely to tak chtěly

medovina_prirodni_ceska_vcelaPři toulání po letošní novopacké pouti (s častou zastávkou u stánku místního pivovaru a postupném přechutnání všeho co nabízel) jsem narazil na stánek s medovinou, několik desítek druhů od nejméně tří producentů tam bylo. Docela dlouhou dobu jsem se pohyboval (a stále ještě trochu pohybuji, viz třeba jeden starší zápisek) mezi „fantazáky“ a medovina byla, hlavně na různých akcích typu dřevárny (nemluvě o období oblézání různých čajoven), docela populární záležitost :-) Medovina je nápoj s obrovskou historií nejen v našich zemích, vlastně je to jeden z nejstarších doložených kvašených alkoholů, ale cestu jsem si k němu v minulosti nějak nenašel. Už jsem v té době trochu pronikal do světa vína a většina medovin mi proti tehdejším favoritům (Rulandské bílé od Znovínu z Volného pole, krásné vzpomínky na něj mám) přišla buď přeslazená, se zbytečně  vysokým alkoholem, příliš ovoněná kdo ví čím… nebo všechno dohromady. Ale stejně jsem neodolal a pár kousků na tom stánku přechutnal, otravuje prodavače hromadou dotazů „jak se dělá tohle“ a „kde bere tamto“ :-) Moc mi toho neřekl, ovšem vzorek na nákup jsem si vybral. Výrobce k němu má slogan „medovina lahodného typu aneb včely to tak chtěly“ a já měl v plánu zařadit ji naslepo do ochutnávky běžných révových vín, co to s degustujícími udělá a které odrůdy padnou jako tip :-)

Nakonec jsem na záměr úplně zapomněl a medovinu rozlil až po degustaci. Byť stále naslepo, tak už bylo jasné, že normální víno to nebude. Takže ideální efekt se nedostavil, ale ochutnávající stejně dobře tápali. A právem. Chutnala se Medovina Přírodní od producenta Česká včela (web) z Rakovníka a z křivoklátského medu zakvašeného čistou kulturou vinných kvasinek s přidáním něco koření (uvádí například chmel). Má to celkem sympatických vinných 13.5% alkoholu a není fortifikované, vše vzniklo jen kvašením. Výrobce tuhle medovinu dokonce uvádí jako vhodnou k archivaci, vinná ambaláž (půllitrová lahvička uzavřená korkem) k tomu i svádí. Po nalití má tohle medové víno pěknou zlatavou barva a ve sklence se převaluje trochu olejovitě, že půjde o nápoj sladší je zřejmé. Výrazná efektní vůně, samozřejmě silně medová, ale zároveň ovocitá, je tam docela zajímavá linka kompotovaných až nakvášených broskví a meruněk, trošku těkavých ale vůbec ne nesympatických tónů, jen mírně koření, vlastně poměrně elegantní a příjemná. Polosladké v chuti, silnější, spíše jednovrstevná a jednodušší stavba chuti (upřímně… o nic horší, než kupa běžných polosladkých vín nejen z Moravy), ale veskrze příjemná, delší, je tam nějaká kyselina, prostě poměrně slušný slaďák. Navíc za 135,- Kč na tom stánku a od výrobce velkoobchodně s daní za osmdesát. Tuhle medovinu jsem si zařadil do seznamu pro nákupy na cesty k babičkám :-)

Před nějakou dobu jsem tu psal o „luxusnějším“ medovo-whisky nápoji Drambuie, který má očividně část čtenářů v oblibě :-) Ale co klasická medovina? Máte rádi a pijete? Která je vaše nejoblíbenější?

Komentáře používají Disqus