pátek 23. září 2011

Pálava, MOPR a André

palava_regina_coeliProjížděl jsem si takhle včera Situační a výhledovou zprávu Réva vinná a víno z letošního července (je i na webu), pravidelný to zdroj tabulek a grafů od Ministerstva zemědělství, a krom kupy dalších zajímavých údajů (nejdůležitější zahraniční obchodní partneři, ceny průmyslových výrobců stolního vína atd.) mne zaujala především série údajů o odrůdové skladbě našich vinic a nových výsadbách z let 2007 až 2010. S 87.77 hektary byla nejvíce vysazována Pálava, tedy odrůda naše a unikátní, což mne docela těší (ač sám typicky odrůdy jiné). To, že v celkových výsadbách už je jí dvakrát tolik co tradičního Sylvánského zeleného, je naopak poněkud smutné. O pár desítek hektarů více než Pálavy je osázeno odrůdou André, ale ta se v minulých letech prakticky nedosazovala, zájem očividně není takový. Kdybych byl škodolibý, tak mne pobaví podobné množství nových výsadeb Rulandského modrého a Dornfelderu, modří vědí :-) A taky by mne docela zajímalo, kdo tu vysadil přes půl hektaru Carmenére a podobnou plochu osázel i Barberou, výsledky bych dost chtěl ochutnat. Dneska se ale mrkneme na tři vzorky z kategorie odrůd unikátních pro naše vinice.

vyhledova_zprava

Na úvod Pálava 2010 zemská od vinařství Regina Coeli / Trpělka-Oulehla (Nové Bránice). Možná i díky ročníku hodně netypický představitel odrůdy, nečekejte nějakou ulepeninu. Ve vůni tramínově lehce „odkvetle“ květinové, stále hodně mladé a mírně zaprděné, rozdýchání je namístě (a druhý den v otevřené lahvi působilo ještě lépe, elegantněji). Suché, čisté, lehké, hodně výrazná ale ne nějak ostrá nebo nepříjemná kyselina, náznak minerality, příjemná délka, mladé svěží skvěle pitelné bílé. Už jsem se o něm zmiňoval v článku o vínech do 150,-, stojí totiž zhruba stovku a poměr cena/výkon je tu dost fajn. Pravda, je to spíš na horké letní dny než podzim, ale stejně :-)

mopr_zernoseky_zemskeMOPR z Žernoseckého vinařství je každoročně velmi vyhledávaná a rychle vyprodaná záležitost, pomalu aby se nabízelo metodou „láhev MOPRu jedině když vezmete i karton Müller Thurgau“ :-) Já měl teď ve sklence MOPR české zemské víno 2010. Výraznější mírně nazlátlá barva, pěkná vůně s trochou žlutého ovoce, muškátových tónů a něco bylinek, sympatická. Suché, svěží, středně plné bílé s pěknou kyselinou, decentní ovocitostí a spíše květinovými tóny a drobnou hořčinou v závěru, která ale ani v nejmenším neruší a spíš láka k dalším douškům (ten častý boj proti i mírně hořčině ve víně nechápu, leckdy charakteru vína sedí… a v pivu taky lidem nevadí :o), příjemná záležitost. Tady už je cena někde ke sto pade, za přívlastky si říkají i mnohem více. Nedostatkové zboží, prostě. Tohle bych pil i na podzim :-) Moje konkrétní láhev měla trochu nepříjemnou „mydlinkovou“ linkou ve vůni a výrazněji i v chuti, občas jsem to cítil u mladých vín odrůdy Chenin blanc a většinou časem vymizelo, tady to teď trochu rušilo. Nějaká vaše zkušenost s tímhle konkrétním vínem?

andre_slechtitelkaA červené na závěr, André 2009 pozdní sběr ze Šlechtitelské stanice vinařské Velké Pavlovice (řada Ch. C. André), původ ve vinici Nadzahrady. Velmi temná barva, ne neprůhledná, ale nemá k ní daleko. Tmavé ovoce ve vůni, kořenité tóny, výrazné, spíše jednodušší. Suché, mladé, ovocité a tvrdší v chuti, slušná délka. Ale i přes alkohol 13% působí trochu „řidším“ dojmem, jako by tam prostě něco chybělo (= dost cukru na kvašení prostě zdaleka není vše). Hodně kyseliny, třísla, svíravost, zatím dost neuhlazené a divočejší. Kamarád ze zahraničí tu chuť přirovnal k nějakému základnímu červenému z Rhôny (ale naprosto mu neseděla vůně). Jedná se o mladší výsadby a za láhev si účtují 250,- Kč. Mají ještě variantu „stará vinice“ z prvních výsadeb odrůdy třicet let starých, o víc než stovku dražší, vyzkouším o víkendu. Tohle víno by mne zajímalo třeba za dva roky, ale nějak velké nadšení a očekávání se teď, především v poměru k ceně, rozhodně nekonalo.

Komentáře používají Disqus