úterý 6. září 2011

Sada ryzlinků a jeden funky Furmint

cremant_lucienPřed pár dny jsem doma páchal malou ochutnávku „co dům dal“, primárně určenou k tomu, abych otevřel pár lahví, které přechutnat z různých důvodů potřeboval, a také abych se podělil o několik dalších, u kterých mne zajímalo vypít je ve společnosti dalších vínomilců (+ abych trochu uvolnil vinnou chladničku). Čím dál víc doma po večerech otevírám spíše „staré známé“, vína oblíbená u kterých poměrně dobře vím co očekávat, a méně profláklé záležitosti a vína co mám po jedné lahvi ponechávám právě na setkání ve více lidech. Zápisek si dovolím rozdělit na sekci bílou a červenou. V té bílé jsme začali mým oblíbeným sektem z ryzlinku z Alsaska od Luciena Albrechta, ale bohužel měl trošku korkovou vadu, po docela dlouhé době první takhle jetá láhev. I s vadou šlo u použitelné bubliny, ale stejně to naštve! Naštěstí u dalších vín už to šlo lépe.

salabka_rr_2010První tiché bílé víno je spíše pro účely degustace lahvovaný Ryzlink rýnský zemský 2010 suchý ze Salabky, psal jsem tu o něm a vůbec vinařství před pár týdny. Dost mne překvapil, chovalo se to jako úplně jiné víno. Překvapivě tmavší barva s mírným růžovým nádechem (a nejspíš tak trochu varování, že se ne úplně dobře snáší se vzduchem). Mladé, svěží, květinové ve vůni. Suché, čisté, středně plné s dotykem cukru a kupou kyselin, spíše jednodušší stavba, slušná délka. Po zhruba dvou hodinách se aromatika hodně posunula až do takových sauvignonových tónů. Po pravdě jsem moc nevěděl, co si o tom mám myslet, a počkám na finální lahvování hotového vína.

ryzlink_tesco_michlovskyTesco Special Selection Ryzlink rýnský 2009 pozdní sběr pro řetězec supermarketů připravil Vinselekt Michlovský (původ hroznů obec Lednice, trať Ve starých), tahle jeho řada bývá obecně dost slušná. Aromatika nijak zvlášť výrazná, spíše jemnější lipová, sympatická. V chuti suché, středně plné, květinové a kořenitější, hodně kyseliny, dobře pitelné. Nepřišlo mi to stoprocentně harmonické, hlavně alkohol jakoby vyčuhoval, ale po nějaké době se trochu uhladilo a celkově fajn nezmanipulovaně působící rýňák, obzvláště za necelých 120,- Kč a snadno dostupný. Mezi naslepo hodnotícími se setkal s poměrně dobrým přijetím.

ratzenberger_spatlese_rieslingOd Weingut Ratzenberger ze Středního Porýní jsem otevíral 2009 Steeger St. Jost Riesling Spätlese trocken, mladšího bratříčka vína, o kterém se tu zmiňoval už dříve. Víno jsem před pár měsíci zakoupil u Vinonauta (momentálně už jen doprodává poslední kusy a pak jej stáhne z nabídky kvůli neshodě s dovozcem, který Ratzenbergera začal vozit před ním… není to snadné na tom našem malém trhu :o) a i když je mi jasné, že by ještě mělo ležet, prostě jsem otevření neodolal. Pěkná již mírně nazlátlá barva. Krásná, klasická vůně. Citrusově svěží, k tomu med, trochu kořenitost, žluté ovoce (meloun), sympatické. Suché a živé v chuti ještě s mírnou perličkou, náznak zbytkového cukru a bezva kyselina, delší dochuť s lehce karamelovým dozníváním. Plnější, důrazné, mladé, ještě trochu nevycválané a postrádající eleganci, kterou to ale myslím získá dalším zráním. Dost sympatická záležitost, za ty něco přes tři stovky bych ještě nějakou láhev do archivu doplnil (kdybych to měl kam dávat, už teď mi leží kupa běžnějších vín v krabicích v ložnici…).

tesco_autumn_picked_riesling

O novozélandském ryzlinku z Tesca jsem tu psal už dříve, jednalo se o ročník 2009. Na ochutnávce pak otevřel kousek loňský – Tesco Finest Marlborough Autumn Picked Riesling 2010 (připravuje Highfield Estate). Hodně výrazné ve vůni, nazrálejší dojem a aromatika, krom květinových, lipových a medových tónů, výrazně posunutá k petroleji (někdy je to u těhle novosvětských a navíc mladých ryzlinků spíš už vada, než že by dotvářelo charakter vína, a tady to po problémové hranici už pokukuje). Dost sladké ale s dobrou kyselinou, vůní dost klame (člověk by čekal víno sušší), decentní perlička, ne úplně harmonické, ale poměrně efektní. Po pravdě ten starší ročník mi přišel vyváženější a o kus zajímavější, tohle je takové „víno na steroidech“ :-) Zda investovat zhruba 240,- Kč si musí každý rozmyslet sám :-)

kolonics_somloi_furmintKolonics Károly Pincészete ze Somló (viz starší nadšený článek o této maďarské oblasti) je malý rodinný podnik, výrobní kapacita je někde k 20 – 25 tisíc lahvím. Připravují vína z odrůd Ryzlink vlašský, Hárslevelű, Juhfark a nově též Furmint. Na úvod poněkud zaprděné, podivné a netypické, selské, funky, těžko zařaditelné tóny a zvláštnosti. V chuti suché, plnější, kořenité, sladce ovocité, výraznější alkohol i hodně dobrá délka. K tomu v mnoha vínech z této oblasti typický kovový tón a až lehce slané, těžko k něčemu přirovnat. Postupně se aromatika trochu uhlazuje a nabízí celkem přístupné květinové a ovocnější vůně, ale stále s hromadou báječných odboček. Somló je jeden z nejvýraznějších důkazů vlivu podloží a vůbec „terroir“ co znám. Zakoupeno u Boden Fine Wines za 250,- Kč a investice nelituji, rozhodně zajímavé setkání.

Komentáře používají Disqus