pátek 3. června 2011

Víkendový festival středomořských chutí a vůní

smazeniKus dnešního skoro letního odpoledne jsem strávil na akci, která si říká Festival středomořských chutí a vůní (web), a až do neděle zuří na Náměstí Republiky před Palladiem. Jde vlastně o takovou novou inkarnaci Francouzského aperitivu známého z Ovocného trhu. Něco přes 20 stánků všeho možného (některé mají ke středomoří hodně daleko, po pravdě, ale tím si radost kazit nenechám) – uzeniny, sýry, marmelády, olivy, vína, oleje a tak dál. Ochutnávat se tam dá a taky popíjet po deckách, posedět můžete, hudbu poslouchat, vůni olivového oleje čichat. Má to, i přes davy návštěvníků (gratuluji!), docela sympatickou atmosféru.

sudNějak to místo prokouklo, když tam posedávají a postávají lidé se sklenkou vína v jedné ruce a čerstvou ciabattou s mortadellou (ze sortimentu Aromi La Bottega) v druhé. Tuhle stoleček jak někde ve Francii, támhle sud s odloženými prázdnými lahvemi, hnedka vedle začínají smažit mleté maso a opodál kdosi pokřikuje „mozzarella, mozzarella, budu vyřvávat až do večera“. Někomu je lepší říct merci beaucoup, o kus vedle spíš grazie mille. Navíc je tam slušná nabídka cidre (do těchhle veder ideální) z několika oblastí a různých kategorií, od úplně obyč kousků po artisanal produkty, dokonce jeden biodynamický vzorek jsem si ulovil!

Prostě mi to dneska úplně dokonale sedlo do nálady, ještě teď tu večeřím mortadellu, a rád jsem si zautrácel :o) Není to žádná charitativní akce, nižší ceny než mají jednotlivé zúčastněné firmy běžně nečekejte (byť třeba u vín mi přišlo, že tam nějaké akční nabídky občas jsou), ale je toho kupa na jednom místě a za návštěvu stojí. Ostatně mrkněte na fotogalerii…

fotoalbum


P.S. Na blogu u Cuketky se právě řeší kodex farmářských trhů (byť tahle akce je něco úplně jiného), zajímavé téma.

Komentáře používají Disqus