čtvrtek 16. června 2011

Dvakrát hodně povedený cidre / cider

val_de_rance_cidreKdyž jsem tu před téměř čtyřmi roky psal krátký výkřik do temnoty „proč se tu nepije cider“, byla situace na našem trhu dost tristní. Dneska už je to úplně jinak. Hlavně poslední rok sleduju, jak se množí dovozci cideru, čím dál víc lidí ho připravuje doma, objevuje se stáčený v nabídkách moštáren a máme i prvního většího domácího výrobce co jej profesionálně distribuuje v lahvích (a nemyslím tím jablečnou limonádu Cide od Poděbradky, která už písmeno „r“ z názvu odstranila a přestala tak lidi mást, ale firmu Mad Apple, která nově vyzkoušela i vyzrávání v dřevěných sudech a připravuje cidre i v sudech na festivaly). Už se dají běžně koupit kousky z Francie i Velké Británie, na trhu jsou lahve malé i velké i bag-in-boxy, dokonce už není ani problém pořídit na oslavu celý soudek i s pípou a chlazením (u britského Aspallu). Jablečníme jak o život! O tématu se rozepisoval i Cuketka a u článku je dlouhá diskuse. V nedávné době jsem se sice na léto zásobil mým oblíbeným bretaňským Val de Rance Cidre Bouché Brut (tedy zásilka ještě nedorazila, ale snad už je na cestě), ale také narazil na další dva dost zajímavé kousky, o které se chci podělit.

cidre_fermierVergers Des Côteaux Nantais Cidre Fermier Bio je biodynamický (certifikováno Demeter) nepasterizovaný suchý cidre s překvapivě nízkým množstvím alkoholu, jen 2.2%. Docela tmavá barva, opalizující a s plovoucími částečkami, velmi decentní perlení. Sladší až medová vůně, krásně jablečná, do kalvádosu, příjemná. Chvílemi připomíná má oblíbená jablka v županu :-) Suché, živé, bezva perlivé, delší, efektní, vyvážené, neuvěřitelně šťavnaté. Je to plnější, strukturované a děsně mne baví. Čekal jsem nějakou zemitější záležitost, když je to ta biodynamika, ale je to jen krásně ovocné, čisté, špičkové. Koupeno za 49,- Kč (lahvička 0.375l) na festivalu středomořských chutí a vůní, dovozce For People (web), chci další lahve! Pokud preferujete věci jako Strongbow, Aspall, Magners / Bulmers a jim podobné (pro mne takový ten typ na točené v hospodě místo piva), tak tenhle kousek je výlet do úplně jiného, hutnějšího a komplexnějšího, světa. Vřele doporučuju zkusit.

la_Brique_CidreCidrerie de la Brique Cidre Bouché Brut (Fabrication Artisanale) je tradiční suchý normandský cidre, nepasterizovaný, na 4.5% alkoholu. Opět zakoupeno na festivalu viz výše, za sto korun sedmička, ale mají běžně i ve vinotéce Antoine Philippe. Tmavě medově zlatá barva, čistá, výrazné perlení. Krásná klasická jablečná vůně, trochu zemitější (slupkojadýrková), lákající k napití. Čisté, hodně suché, osvěžující, zemitější, delší, skvěle pitelné. Decentní hořčina v závěru, která tam zapadá a nabádá k dalším douškům. Pro mne ukázkový představitel stylu, dost se mi líbí. Nějak mi ti frantíci sedí víc než ostrované… ale zase třeba takový bio nebo vintage reserve od Westons… mmm!

Cider a vy? Oblíbenci? Zdroje nákupu? Spíš sklenici piva nebo cideru? :-)

Komentáře používají Disqus