čtvrtek 13. května 2010

Šílená jablka aneb cider v ČR

mad_apple_cider Už je to děsně dávno, vlastně v úplných začátcích blogu, co jsem tu psal krátký povzdech „Proč se tu nepije cider?“, který ovšem poněkud zastaral. A jelikož je ten článek stále častým cílem těch, co o cideru něco vyhledávají, přišel čas na malou aktualizaci. Stále jsem nezměnil na cider názor, je to naprosto fantastické osvěžující pití, které umí navíc nabídnout i pestrou paletu aromat a chutí a vybízí ke stejnému zkoumání jako dobré víno. V naší zemi je tohle pití ale minimálně propagované a špatně dostupné. Podstatná část těch, kteří vyjeli do zahraničí (a samozřejmě na našem území žijící cizinci) a měli možnost se s pár lahvemi seznámit ve Francii či Británii, tomuhle pití propadla, něco si přivezli a pak zklamaně zjistili, že další nákupy zde vůbec nebudou snadné. A pokud už něco seženou, klidně i za dvojnásobek běžné ceny v „ciderově civilizovaných zemích“. Případně třeba za padesát korun sedmičku sladkého supermarketového cidru v Lídlu, což je ovšem spotřeba největší a milovníka tohoto nápoje spíše nenadchne. Ale blýská se na lepší časy! Tedy alespoň doufám :o)

Čím to? Stále více lidí o cidru mluví a shání ho, takže pokud fungují takové ty poučky o nabídce a poptávce, měl by se stav na trhu brzy zlepšit. Což se ale děje fakt pomalu. Nedávno se během krátké doby (několik dní) na Facebooku domluvila skupina frustrovaných milovníků cideru na nákupu hned několika palet cru ciderů Val de Rance přímo z Francie, což tedy bohužel v závěru objednávky (v podstatě při vystavování zálohové faktury) ztroskotalo na tom, že Val de Rance si tak nějak všimlo, že už dalo někomu do ČR exkluzivitu (již v minulém článku zmiňovaný prodejce, Talpress, který má ovšem od producenta spíše menší část sortimentu, cru věci jen v malých lahvičkách a za příliš vysoké ceny, ale najdete u nich fajn věci z Anglie). Ale snahy probíhají dál, drobné komplikace se podaří překonat a určitě se časem zadaří :o) Doufám! Protože opravdu výborný cider jde koupit ve Francii i třeba Německu v maloobchodě za 2-3€ za sedmičku (a další, bezproblémově pitelné, ještě výrazně levněji) a není důvod, proč bychom se nemohl dostat na stejnou cenu i zde. Nákupní cena při několika paletách bude někde úplně jinde :o) A dokonce je vidět i ochota zaslat láhev pod „pivním“ korunkovým uzávěrem, byť sedmičky jsou často spíše pod korkem s agrafou (jako u sektů), což už na našem trhu znamená platit spotřební daň jako u šumivých vín. Je to divnej svět…

bulmers_cider Stále je tu v marketech k dispozici nejznámější megaproducent Strongbow, lze najít i místa, kde ho točí (v Praze třeba Tlustá koala v Senovážné ulici, ale i kupa dalších „irských barů“ jinde v republice). Pražák si může nechat natočit ještě Stowford v Café Zanzibar (ulice Americká). Irské barvy mají sem tam Magners (v zemi původu Bulmers), ale objevil jsem i kousky z Walesu, od producenta Gwynt y Ddraig, firma Odddog.cz tu prodává třeba jejich jednoodrůdový Dabinett (+hruškové cidry a další věci). Už se tu dají najít i skandinávské (Švédsko, Finsko) alko i nealko cidry, ale tenhle styl já moc nemusím. Je tu Kopparberg, v několika podnicích jsem viděl plechovky s různými variantami Rekorderlig. Jenže… tak nějak doufám, že jablečný cider je přírodní nápoj tvořený především (a v nejlepším případě jen a pouze) z jablek. Pokud to chutná jako alkoholická limonáda, tak to u mne prostě poctivý pravý cider není. Když si ve složení přečtete sodovku, hruškové či jablečné víno, cukr, umělé příchutě například jahod či limetky, dodanou kyselinu citronovou, konzervanty E202 a E220, karamel jako barvivo, … já vám nevím, u vína by vám to taky vadilo, ne?

Ovšem nejlepší zpráva je, že už tu existuje i první pravý cider vyráběný na našem území a z domácích jablek! Tedy on se tu dělal i dříve, ale tenhle je první v komerčně použitelném množství, s nějakým tím marketingem a funkční distribucí. Stojí za ním firma Mad Apple ze Znojma a mají i fajn web. Zatím jsem ho chutnal jen jednou, zakoupil půllitrovou láhev za 50,- Kč v baru (= maloobchodně to tedy bude cenově asi dost zajímavé!), a příjemně mne to překvapilo. Krásná tmavší zlatá barva. Poctivá, jablečná vůně, klasická, trochu semínko-stopková zemitost jak ji mám rád, ani náznak nějaké umělotiny. V chuti suché s jen mírným příjemným dotykem cukru, čisté, hezky ovocité, krásně pitelné. Měl jsem jen lehounký „dosycený“ dojem, jako by část bublinek nevznikla přirozeně, ale to se můžu klidně plést. Jasně, je to jednodušší než po generace propracovávané výrobky z Bretaně či hrabství Kent, ale pokud bude stát v obchodě do třiceti korun, tak s tím nemám ani ten nejmenší problém a rád a pravidelně zakoupím.

Co vy a cider? Máte rádi a pijete? Kde ho kupujete? Víte o nějakém zajímavém zdroji dobrého poctivého cideru za rozumné peníze? Každý dobrý tip v komentářích se počítá a pomůže nám všem, kteří po perlivém jablečném zázraku pátráme a rádi bychom ho pili častěji :-)

Komentáře používají Disqus