pondělí 17. května 2010

Výsledky ankety „Pod víno z Čech se mi vybaví především“

muller_cechy A máme tu výsledky další ankety, tentokrát o vínech z Čech. Stává se mi docela často u běžných konzumentů, že když řeknu „mám rád Česká vína“, automaticky předpokládají „vína z celé ČR“ či spíše z Moravy, jako by samostatná vinařská oblast Čechy ani neexistovala. Ale tady doufám většina zadání pochopila úplně správně :o) Hlasovalo vysokých 134 návštěvníků tohoto blogu (každý měl možnost zvolit více možností) a dle očekávání si větší část pod „víno z Čech“ představí spíše bílá než červená. Souboj to byl velmi tvrdý do posledních chvil a s náskokem pouhého jednoho hlasu jich nejvíce získala odrůda Müller Thurgau (71 hlasů, 52%), následována Ryzlinkem rýnským (70 hlasů, 52%). Tyhle dvě odrůdy se tedy hlasujícím vybaví ve spojení s Čechami s jasnou převahou. Třetí místo patří odrůdě Rulandské modré (47 hlasů, 35%). Když na to tak koukám, tak odrůdově by pro mne Čechy měly být v podstatě ideální oblastí :o) Kompletní výsledky dále v článku…

sylvanske_cechy Bodový odskok další odrůd oproti první trojici je značný, dvacet procent hlasujících se podařilo přeskočit jen Svatovavřineckému (30 hlasů, 22%) a deset procent pokořil Muškát moravský (17 hlasů, 12%), Sylvánské zelené (16 hlasů, 11%) a Modrý portugal (15 hlasů, 11%). Šest z hlasujích si vybaví jinou odrůdu, než je v seznamu, a docela by mne zajímalo, o jakou se jedná. Čekal jsem, alespoň vzhledem k četnosti výskytu v poslední době, že třeba takové Rulandské bílé dopadne lépe, než tradiční Sylvánské, ale nestalo se. Každopádně vína z Čech mají co nabídnout! V pátek jsem upozorňoval hned na tři ochutnávky zaměřené právě na ně, které proběhly tuto sobotu. Zítra by tu měla vyjít malá reportáž ze Slaného a Mělníka.

anketa_vino_z_cech
Hlasujte v další anketě, tentokrát na téma cest za vínem do zahraničí. Protože víno nevzniká v regálech supermarketů, ale na konkrétních a často úžasných místech všude po světě. A návštěva vinařů a vinic může být skvělým způsobem, jak charakter toho či onoho vína správně pochopit. No a ještě si udělat veskrze příjemnou dovolenou :o)

Komentáře používají Disqus