pátek 14. května 2010

Čechy konkurenční a Romanée-Conti vydírané

Česká vína Jak na Moravě přibývá koštů, putování za vínem, otevřených sklepů a dalších vinných akcí, navíc s jasně se zvyšující kvalitou a servisem okolo, tak o to více jsou Čechy v tomto směru poněkud pozadu. A přitom vína by si větší pozornost zasloužila, dá se tu najít tolik skvělých kousků! I proto je každá možnost přechutnat a porovnat jich na jednom místě více najednou malým svátkem pro všechny, kteří si je zamilovali. Třeba tuhle sobotu, to jsou malé českovinné vánoce. Pokud správně koukám do kalendáře, tak z těch pár ochutnávek, které se každý rok konají, jsou TŘI V JEDEN DEN! Chápete to? Můžete si vybrat, zda pojedete na již 10. ročník Winefestu Mělník, nově v prostorách místního zámku, svůj čas věnujete 6. ročníku Ochutnávky českých vín ve Slaném (docela mne ale těší, že je to až takhle v květnu a ne už v březnu, vína z loňského roku měla přeci jen více času se trochu usadit) či dorazíte na 4. ročník Žernoseckého koštu. Pokusím se stihnout alespoň dvě z těch akcí, ale stejně mi to přijde obrovská škoda. Co vy, chystáte se na některou z těchto ochutnávek? Kterou? A případně můžete rovnou hlasovat v aktuální anketě „Pod víno z Čech se mi vybaví především…“, nebo si to nechat po sobotním ochutnávání :o)

Vesnička Vosne-Romanée Okolo vína se dějí zajímavé zločiny a nejde jen o falešné lahve a podobné záležitosti. Británie má třeba vlastní „horkou linku na podvody“, která se zabývá i vínem. No a deník Telegraph informoval, že se francouzský vyděrač pokusil dostat z Domaine de la Romanée-Conti milion euro pod pohrůžkou, že jinak jim otráví jejich nejslavnější vinici. Dle Auberta de Villaine projevil vyděrač opravdu kvalitní znalosti této vinice. Navíc doméně sdělil, že dvě hlavy už utrávil. Jedna byla vyrvána a předána policii k analýze (= o láhev DRC na trhu méně), druhá je na vinici a prý roste normálně. Vyděrače se podařilo dopadnout, když přebíral kufřík s falešnými bankovkami na hřbitově v Chambolle-Musigny. Taky mi to přijde jak z béčkového filmu či vtipu o otrávených melounech*, ale je to pravda.

A krásně ukazuje na křehkost celého tohohle vinného bohatství. Po spoustě prestižních vinic se můžete toulat jen tak, nikdo vás nehlídá, nikde kamery, každý keřík má obrovskou hodnotu. U nás se kradou hlavně už dozrálé hrozny, ve Francii hrozí otrávením konkrétní unikátní a nenahraditelné polohy. Úplně se mi u toho vybavil lehký stres na Cortonu, když se tam P.J. otáčel s autem a snažil nevyvrátit ani jediný starý zkroucený keřík :o) A taky podzimní výlet po Perné, jen jsem se přiblížil k hroznu na vinici Železná, abych si udělal detailní fotku, a už se z místní strážní věže (nejspíš konstrukce převezené od hranic) ozval řev a „plašící“ výstřel. Moc zajímavá zkušenost :o)

* Pěstiteli chodí děti krást melouny. Aby je odradil, dal na plot cedulku s textem "jeden z melounů je otrávený". Když pak druhý den přišel melouny zkontrolovat, žádný sice nechyběl, ale na cedulku přibyl nápis: "tak teď už jsou otrávené dva."

P.S. Systém Disqus vyšel včera s novou verzí a může se stát, že v některých prohlížečích bude blbnout přidávání komentářů (kompletně v Opeře 10.53 a jako anonym/host v Internet Exploreru). Pokud by vám to opravdu nešlo, klidně mi komentář pošlete (s přezdívkou atp.) mailem a já se o něj postarám. Přes víkend snad tyhle drobnosti odladí.

Komentáře používají Disqus