pondělí 31. května 2010

Oslava víkendu lahví Blanc de Noirs

rozpad Víkend byl dramatický, plný vzestupů a pádů. Strávil jsem ho na našem oblíbeném tábořišti poblíž Šumavy (viz prázdninové zápisky), s čerstvými pstruhy k jídlu a demolicí staré, přes místní potok postavené, dřevěné kuchyně. Už se v ní naplno rozbujel lesní život, obrostla mechem a začala hnít a rozpadat se. Čas ji strhnout a vybudovat novou. Mezi skřípěním hřebíků a praskání dřeva jsme pravidelně kontrolovali telefony a sledovali, jak se vyvíjejí volby. Výsledek byl docela velkým překvapením, podobně jako odstoupení jednoho neoblíbeného politika z čela strany a taky úspěch s „vykroužkováním“ některých starých struktur. To vše si v neděli si zasloužil zapít trochou bublinek. Neotevíral jsem pravé šampaňské, ale zvolil přeci jen něco umírněnějšího (nastává čas šetření), byť z Francie. Ve sklenkách skončila produkce družstva Wolfberger, konkrétně jejich Crémant d'Alsace Blanc de Noirs, bílé bubliny vyrobeným pouze z modrých hroznů odrůdy Pinot Noir.

wolfberger_blanc_de_noir O tom, co je zač vinařství, jsem se už rozepisoval v článku Rangen na fotkách a ve skleničce. Crémanty jsou jejich silnou stránkou, měl jsem tedy docela vysoká očekávání, a to i přes veskrze nízkou cenu zhruba 170,- Kč (6.44€ přímo u nich, na webu prodávají lehce přes osm euro). Po nalití víno hodně zašumí, následuje bohaté perlení překvapivě hodně malých bublinek. Barva je tmavší, zlatavá. Vůně čistá, svěží a hodně ovocitá, zelené jablko, příjemná s mírnou zajímavou linkou lesa, podhoubí. V chuti suché a řízené krásnou kyselinou, středně plné, ovocité, delší fajn dojezd s dotykem zkaramelizovaného cukru na jablku. Vyvážené, hodně dobře udělané bubliny, za ty peníze doporučeníhodné.

sklenka_sektu Abych byl vyloženě nadšen, tak tomu (až na ono „podhoubí“) chybí nějaké drobné nuance, detaily a menší prvky navíc, které sice nebudou tvořit základ vína, ale doplní ho a posunou trochu dál. Ale podobně to ostatně vypadá i ve výsledcích voleb, takže se tenhle sekt nakonec opravdu hodil :o) Od stejného vinařství mám připravenu k vypití směs Chardonnay, Pinot blanc a Riesling v BIO kvalitě a už se začínám těšit.

Komentáře používají Disqus