čtvrtek 27. května 2010

Tři pinotové směsky a Valtické podzemí

Valtické podzemí sklenka „Pinotové“ směsky, to je věc! Pinot Blanc Pinot Noir, Pinot Gris (Rulandské bílé, modré a šedé) a k tomu něco Chardonnay, v různých kombinacích (sem tam s něčím vynechaným), mohou být více než zajímavý počin. Oblíbil jsem si tyhle směsky jako bubliny všemožně ze světa (tedy nejen tradiční Pinot Noir + Chardonnay ze Champagne) a v podobě tichého suchého bílého vína „burgundského barikovaného střihu“ ročníku 2004 a 2005 z Dobré Vinice, ale vypadá to, že se začínají prosazovat u více našich vinařů. Pár jsem jich zakoupil a postupně otevírám, dnes přijdou na řadu vzorky z Reistenu, Chateau Lednice a výše zmíněné Dobré vinice. A k tomu pár fotek a poznámek k Valtickému podzemí, jejich vínům i sklepení pro turisty.

Reisten Pinot Grande Cuvée 2007 Nejprve Pinot Grande Cuvée 2007 (Valtice, viniční trať Nad Nesytem) z vinařství Reisten, které je sestaveno z 60% Pinot blanc, 15%, Pinot gris a 25% Chardonnay, to vše vyzrálé v k přívlastku pozdní sběr. Uloženo v zelené lahvi tvaru bordeaux, pod plastovou záklopkou a z drti lepeným korek s pevnou dvojploškou. Pěkná zlatavější barva. Nazrálejší příjemná medovo-minerální vůně s citrusovou linkou, evokuje sladkost a plnost, ale zároveň upozorňuje na kyselinu a vyvolává sbíhání slin :o) Chuť středně plná, kyselin opravdu docela dost (a jakoby mírně „odtržené“ od zbytku vína, hodně dominantní), příjemná ovocitost, velmi slušná délka právě na vlně kyselin. Vyložená gastro záležitost volající po „páření“ s jídlem, fajn víno. Nedávno jsem tu psal o nulaosmičkách z Reistenu v článku Čerstvě bílé v lahvích Reistenu.

Dobrá vinice Quatre 2007 Pokračujeme Dobrou vinicí a jejich Quatre 2007 (Čtyřka, dříve Pinot-Chardonnay, původ v tratích Přední a Zadní hora ve Velkých Bílovicích), směs 25% Pinot blanc, 30% Chardonnay, 30% Pinot gris a 30% Pinot noir, kvašeno dohromady, zhruba rok v sudu na kvasnicích, minimum síry, bez filtrace. Láhev tvar bordeaux, plastová záklopka, plný korek a hezká viněta. Tmavší barva do zlaté, velmi pěkná, efektní. Aroma květinovo-ovocité, znát dřevo, krémovější žluté ovoce, ale zároveň lehce naoxidované (ne oxidativní, to mám naopak moc rád). Suché, svěží, fajn délka, dřevo, opět to krémové ovoce a k tomu zase jablečno-peckový náznak oxidace (resp. hodně divná kombinace svěžesti/mladosti a oxidace). Pro podezření na vadnou láhev jsem otevřel druhou a chovala se prakticky stejně, nepomohla dekantace, několik hodin dýchání ani vyšší či nižší teplota. Korky vypadaly celkem v pohodě. Obecně mi přijde, že Quatre je od ročníku 2006 znatelně méně komplexní víno než dříve (mladší vinice?), ale zde bych u obou vzorků navíc opravdu tipoval lahve ne úplně v kondici, nebo jsem to víno fakt vůbec nepochopil (a to mám praxi s jejich vyloženě oxidativními víny a desítkami lahví starších ročníků tohoto). Nebylo to vyloženě špatné, ale ta „vadná“ linka mi tak neseděla. Máte s tímhle vínem někdo zkušenost? Měl jsem štěstí hned na dvě ujeté lahve najednou, nebo je to víno fakt takhle zvláštní? Více k Dobré vinici třebas v článcích Chřestění do rytmu VŘSR či Dobrá (a leckdy skvělá) vinice, ke starým ročníkům Pinot-Chardonnay pak v Čtyři odrůdy, čtyři roky potěšení.

Valtické podzemí Grand Cuvée Pinot 2008 Kolonáda Valtice Valtické podzemí Grand Cuvée Pinot 2008 Kolonáda Valtice (mikulovská podoblast) je směs 50 % Pinot gris, 30% Pinot noir a 20% Chardonnay. Uloženo v lahvi pistole, s plastovou záklopkou i špuntem. Matnější barva. Vyzrálá nasládlá „uni“ vůně směrem k modernímu a poněkud pouťově líbivému ovocnému stylu (především) šardonky, ale dobře zvládnutá. Suché, čisté, středně plné s lehkým dotykem cukru, fajn délka, celkem typická „na jistotu vyrobená“ sladce ovocitá záležitost, která ve mně nevyvolává žádné emoce, ale je poměrně vyvážená a slušně se pije. Neurazí, nenadchne.

Valtické podzemí obsluhá nestíhá U vinařství Valtické podzemí, alespoň tak je uvedeno na lahvi, mne úspěšně matou názvy. Titulek Kolonáda Valtice beru jako označením jedné řady vín, ale webové stránky zároveň vinařství označují jako Chateau Lednice a píší toto: „Ochutnejte vybranou kolekci přívlastkových vín KOLONÁDA VALTICE, CHATEAU LEDNICE nebo odrůdově typická moravská svěží lehká vína VALTICKÉ PODZEMÍ a MINARET LEDNICE“. Tak nevím :o) Každopádně ten podnik sídlí v areálu na výjezdu z Lednice směrem na Pavlov, ovšem hlavním propagačním prostorem je právě to neustále opakované Valtické podzemí. Což je celkem fajn místo, kam si zalezete, koupíte balík degustačních kupónů a můžete ochutnat cokoliv z produkce vinařství, ale zároveň projít ty podzemní prostory, kde jsou různá zákoutí k posezení, výstavka cihel, vinařských nástrojů, zkamenělin, sektárna a tak. Navíc tam mají všelijaké tematické degustační programy + pronajímají jednotlivé části na soukromé akce. Celkem ambiciózní projekt. dýně valtické podzemí
Během naší návštěvy a ochutnávání se tam postupně vystřídalo několik skupinek, včetně jedné veliké cyklistické výpravy (několik desítek osob) a obsluha sotva stíhala. Opravdu paf jsem ale byl z neuvěřitelné obliby Rulandského šedého. Chtěl ho skoro každý, prostě šeďák byla téměř vždy první volba. Nechápu. Projel jsem jakýsi průřez bílými i červenými víny a moc se mi o nich nechce rozepisovat, ten popis Cuvée Pinot to tak nějak shrnuje. Technicky bezproblémově zvládnutá vína, líbivější, často s lehkým zbytkem cukru. Velmi „korektní“, pro účely zastávek desítek tisíc turistů a jako velmi dobře konzumovatelný suvenýr z výletu ideální. Nic víc a nic míň, alespoň pro mne. Ale pokud budete brouzdat po Valticích, tak do sklepení zaskočte. My měli štěstí na výstavku pumpkin-artu (dýňořezby, viz fotky), ale i běžně je tam toho k vidění dost.

dýně minaretvaltické podzemí ryzlink Lednice areál západ slunce 

Valtické podzemí cihly

Valtické podzemí lahve

Lednice minaret

Lednice areál podvečer

Komentáře používají Disqus