pátek 19. června 2009

Kniha o Bordeaux z roku 1846

Blíží se doba dovolených, tak vám přináším jeden malý literární tip. Když se řekne Bordeaux, většině lidí se vybaví datum 1855, kdy došlo k slavné a od těch dob prakticky nezměněné klasifikaci vína této oblasti. Ovšem pár let předtím, nepříliš překvapivě z pera Angličana (ostrovy jsou od počátku jedním z největších odbytišť Bordeaux a stojí z velké části za jeho slávou), vznikl velmi podrobný a zajímavý průvodce touto oblastí. Jmenoval se „Bordeaux, its Wines and the Claret Country“, o pár později byl přeložen do francouzštiny (Bordeaux et ses vins) a dodnes je považován za jeden z nejzajímavějších a nejpodrobnějších historických zdrojů k tématu. Autorem je Charles Cocks, profesor žijících jazyků na univerzitě ve Francii, a jeho dílu se dostalo v letech následujících mnoha doplnění, úprav a přetisků. V podstatě vychází do dnešních dob, momentálně je někde u osmnáctého vydání. Mít je všechny jistě poskytne úžasný obrázek o změnách, ke kterým v oblasti za těch sto šedesát let došlo. Ale podobně zajímavé je podívat se i na vydání první.

To lze zakoupit v reedici třeba na Amazonu, ale především je k dispozici úplně zdarma na Google Books. Autor nejdříve popisuje město Bordeaux, historický vývoj oblasti, architekturu dob dávno minulých i tu moderní, jazyk, slavné osoby a vůbec vytváří důležitý kulturní obraz Bordeaux před tím, než se vrhne na vína jako taková. Samozřejmě nevynechá půdní podmínky, způsoby kultivace révy, rozdílné přístupy k vysazování na různých châteaux (kupříkladu ponechávání velkého prostoru mezi řádky určeného k pěstování kukuřice a zeleniny) a popisuje dost podrobně i jednotlivé odrůdy používané pro červená i bílá vína. Hlavně v této části je krásně vidět, jak se doba změnila, a co leckdo považuje v Bordeaux za ověřené staletími vývoje, nemusí tak nutně být.

Krásná je třeba část o Sauvignonu blanc, kde autor říká: „Dnes je již zřejmé, že Sauvignon je základem těch nejlepších vín, a že Yquem vděčí za své prvenství především jemu. Toto bylo v určitém měřítku prokázáno úspěchy majitele La Tour Blanche, který posledních třicet let přesazoval celé své pozemky na tuto odrůdu, což jej přivedlo na téměř stejnou úroveň s Yquemem. Říká se také, že stejná odrůda, ovšem pod jiným jménem, stojí za výtečností vín od Rýna, především pak Joannesbergu.“ Dnes by si odborník jistě Sauvignon s Ryzlinkem nespletl, v té době je klidně možné, že jej autor řádků výše nikdy nechutnal. A doufám, že se nepletu já a nebudu za pitomce :o)


Co se dozvíme dál? Popis celého vegetačního období, ročníku, a vlivu jeho jednotlivých částí na vývoj hroznů. Samozřejmě je v knize popsán i historický postup výroby vína. Autor kupříkladu potvrzuje, že sudy, lisy a další zařízení byla „dezinfikována“ za použitá vinné pálenky, jak říká „brandy té nejvyšší kvality“. Samozřejmě poměrně detailně jsou zde popsány i jednotlivé části vinorodého Bordeaux a jejich specifika, nejen Médoc, ale i třeba Bourg či Blay. Dost zajímavá je klasifikace vinařství, již v té době pomocí systému „crûs“ a taktéž, stejně jako slavná klasifikace z roku 1855, založeném v podstatě na tržních cenách jednotlivých vín (které samozřejmě kopírují nejen kvalitu, ale i dobré jméno château, vztahy jeho majitele s důležitými odběrateli atp.). Je na ni krásně vidět, kolik bylo v roce 1855 prostě jen narychlo převzato, aby bylo ke Světové výstavě něco k dispozici. Hodně zajímavá je informace, že rozdíl cen mezi jednotlivými úrovněmi, tedy třeba mezi druhým a třetím crû, je obvykle okolo 12%. V tabulce jsou pak pěkně uvedeny jednotlivá château, jejich majitel a roční výnos. A dokonce v knize najdeme stručný přehled ročníků 1815 – 1845, ale nemyslím, že by se mi hned tak poštěstilo z nich něco ochutnat :o) Závěr pak patří různým přepočtům měn, vah a objemů, dost užitečné.

Pokud trochu vládnete angličtinou, je tahle kniha moc příjemné čtení jak souvisle, tak i jako reference a zdroj zajímavých informací o historii Bordeaux. Pokud nemáte lepší program na část víkendu, mrkněte se na ni :o)

Odkazy: Vinný ocet pro miliardáře | Vášeň až do dna | Bordeaux 2008, Parker, zodpovědnost a tak vůbec | Novorozenci z Bordeaux s příchutí druhé světové | Bossové obchodu s vínem – The Firm | Nejlepší červená jsou z… | Snobský příplatek za historii? | Château Malescot St. Exupéry 1975 – 2004

Komentáře používají Disqus