středa 24. června 2009

5x Frankovka a apelační mapa Velkých Bílovic

Před několika týdny jsem v článku „Umíte popsat víno“ přinesl report z malého experimentu na téma degustačních poznámek, kterého se účastnilo pět různých vín odrůdy Frankovka (a dvě další „mimosoutěžně“). Do dnešního článku jsem si vybral pět kousků z vinařství Františka Mádla, protože právě u nich vzniklo asi nejzajímavější srovnání. Ve sklenkách se postupně objevila a naše vinné choutky ukojila nejen Frankovka docela mladá, tři různé variace z ročníku 2006, ale i trochu raritnější archivy ročníku 2000 a 2002. Hodí se mi do článku i proto, že hrozny použité na jejich přípravu jsou z okolí Velkých Bílovic, které se nyní mohou pyšnit dost zajímavým projektem. Ale nejdřív ta vína…

Začneme mladými Frankovkami ročníku 2006, všechny mají uveden původ ve Velkých Bílovicích, pozdní sběr a pozdní sběr v bariku pak i konkrétní trať – Přední hora. Viněty shodné, láhev zelená bordó, u všech stejný alkohol 13%. Člověk by je skoro podezříval, že i v jakostce bude stejné víno, jen úmyslně deklasované a prodávané levněji, aby se pokryl větší segment trhu :o) Ona totiž i ta jakostka působí dost plně, bohatě, peckovinově s tóny bylinek. A vlastně tak nějak docela přírodně a přirozeně, ale bohužel celý projev trochu zastírala lehká korková vada. Pozdní sběr má hutnou nafialovělou barvu, ale stále je ještě vidět skrz. Voní velmi intenzivně, průbojně, zase je tam toho docela dost, především peckoviny. Vůně navozuje „měkčí“ dojem, působí moderně. V chuti poměrně plné a intenzivní, fajn tříslo a ovoce, čisté a svěží, výrazněji cítím alkohol. Velmi dobře udělané a příjemné pití. Variante téhož v dubovém sudu je taktéž dost tmavá, ve vůni je ovoce obaleno klasickým „mádlovským“ sudem, dojem je efektně nasládlý, intenzivní a trochu líbivější. Čisté, suché, plnější, docela dlouhé a vyvážené víno pitelné již nyní. Opět hodně dobře udělaná „moderna“, co se bude líbit mnohým davům a zároveň se pěkně rozvíjí a nabízí dost i nadšencům. Tahle vína Mádl umí. Nejsem z nich nějak na větvi, rozhodně mne neodstřelí a neposkytnout nezapomenutelný zážitek, ale jde o spolehlivá a kvalitně připravená vína, sázky na jistotu.


Oba archivy jsou zařazeny do třídy jakostek a pocházejí z Přední hory, na vinětách je tentokrát alkohol uveden ještě bez zaokrouhlování na půlprocenta, takže u ročníku 2002 najdeme 12.39% a u 2000 pak dokonce jen 10.88%. Normálně bych obsah alkoholu ani neuváděl, ale u dvoutisícovky mne tahle nízká hodnota dost zarazila a jestli jsem předtím neočekával, že by po těch letech víno bylo v nějaké špičkové kondici, tak tohle mne ujistilo. Ale ne vždy se odhady vyplní :o) U ročníku 2002 opravdu ve vůni naprosto dominuje přezrání v lahvi, víno má velmi výraznou kyselinu, je poněkud řidší a nenabízí nějaký velký zážitek. Zároveň ale není zlomené, dá se bez problémů pít, prostě je už jen za svým vrcholem. Má zkušenost s běžnou červenou Moravou je spíše taková, že než aby za vrcholem postupně ztrácela, tak se poměrně prudce zhroutí do nepitelné podoby. To jsem očekával u ročníku 2000. Jenže vůně byla bohatá, džemovitá, krásně vyzrálá, efektní. V chuti suché, čisté, lehké ale překvapivě dlouhé, vyvážené a stále v kondici. Takhle kdyby vyzrála nějaká ta nulašestka, budu nadšen. Nechápu, jak se to povedlo, ale hodně potěšilo :o)

Důvod, proč jsem se k těmhle Frankovkám vrátil v zápisku, je tisková zpráva, co mi včera odpoledne dorazila. Píše se v ní, že nedávno byla pokřtěna „první apelační mapa viničních tratí“, ručně malovaná záležitost zobrazující obdělávané vinice v okolí Velkých Bílovic, která má „milovníkům vína usnadnit hledání oblíbené vinice“. A to se mi moc líbí, takovéhle projekty! Jen ať je jich víc. Myslím, že tlačit místo původu je třeba více než cokoliv jiného. A tohle je fajn způsob. Hned si jeden kousek pořídím :o)

Co vy a Velké Bílovice? Máte mapu? K čemu pijete Frankovky od Mádla? :o)

Komentáře používají Disqus