úterý 9. června 2009

Kam s ní…

… a jak ji potom najít? Řeč je samozřejmě o lahvi vína. Ne té koupené cestou z práce a určené k vypití ještě týž den k večeři, ale spíše kousku určeného k uložení na kratší či delší období. Ještě nedávno bych nevěřil, že budu podobné problémy řešit, ale jde to tak snadno. Ani nemusíte mít nějaký sklípek či něco podobného, úplně stačí domácí chladnička na nějakých těch 150+ lahví. Hezky poskládané proti sobě v několika vrstvách a nalezení konkrétního vína, o kterém víte, že tam přeci MUSÍ být, se stává peklem :o) Navíc typicky novější lahve, které mají ležet nejdéle, štosujete na ty starší. A celé to potom přerovnávat jde úplně proti principu, že víno by mělo být po dobu svého zrání co nejvíce v klidu. Je to boj!

Nechci si dneska jenom stěžovat, tohle jsou celkem příjemné problémy a řeším je rád, spíš položit pár dotazů do pléna. Určitě jsou tu další, kteří řeší podobné věci, a mohou mít dobré tipy a triky. Samozřejmě pokud máte obrovský vinný sklep, lahve ukládáte do kojí po dvanácti kouscích či přímo skládáte v originálních dřevěných bednách a máte katalogizační systém s RFID čipy či čárovými kódy, je to všechno sranda :o) Ale i klasický sklep a třeba popsané kartonové krabice musí fungovat lépe. Jenže taková vinná chladnička či typický pronajímaný box na stovku a víc lahví, to je udržet v nějakém řádu kumšt!


1. Seznam vlastněných lahví? Kus papíru, dokument v Excelu, nějaký zajímavý a snadno ovladatelný software? (zkoušel jsem hromady různých programů a nějaké sám začal psát a možná i někdy dokončím, ale ten Excel nakonec zvítězil; má to daleko k dokonalosti, ale je tak nějak nejrychlejší, nejméně mne to otravuje a navíc jej otevřu i v telefonu; ovšem ztracené lahve a naopak náhlá zjevení kousků v seznamu neexistujících jsou naprosto běžná)

2. Obrázek s umístěním jednotlivých lahví v boxu / chladničce? Papír či nějaký specializovaný software? (testováno opakovaně, nemám trpělivost si při každé změně ten obrázek upravovat; ovšem asi by to bylo o dost rychlejší a šetrnější, než to neustále překládávání)

3. Značení lahví? Číslo na dně odpovídající identifikátoru v seznamu, visačka na hrdle, něco jiného? (čísla na dně jsem zkoušel, ale bez nějakých těch visaček na hrdle je v tom stejně bordel)

4. Nějaký jasný, jednoduchý a neprůstřelný systém řazení lahví? Dle barvy, vinaře, ročníku a odrůdy? :o)
Ono to může znít, pokud máte doma pár lahví v lednici či nějakém stojanu, jako vtip a problémy pro nějakou partu šílenců či zbohatlíků. Ale počkejte, až si jednou radost nějakou tou chladničkou uděláte. Z ničeho nic (třeba dva roky utečou jako voda), podobně jako třeba u knížek, se to začne plnit. Stačí jeden výlet do nějakého vinorodého kraje a návrat s plným kufrem auta, navíc když si pak některé ty lahve začnete šetřit jako vzpomínku na příjemně strávený čas. Navíc, když je máte kam ukládat, začnete mít u vinařů tendenci si těch levnější vín, co vám navíc chutnala, brát více než jednu či dvě lahve. Však je máte kam dát, hned tak se nezkazí a navíc je ochutnáte v průběhu zrání. Jen počkejte, vy co si teď klepete na čelo :o) A to vůbec nemluvím o tématu „puzzle“, tedy kombinování lahví různých tvarů a velikosti v jednom malé prostoru, to je teprve umění! :o)

Odkazy: Trable s archivním boxem | Výsledky ankety „Kolik lahví vína máte obvykle doma?“

Komentáře používají Disqus