úterý 30. června 2009

Není jen Cabernet aneb co vše neznáme

Když jsem nedávno pročítal encyklopedii sýrů, připadal jsem si u vinných doporučení trochu jako v dobách, kdy jsem poprvé vyjeveně hleděl na všechny ty nezařaditelné názvy na lahvích z Burgundska. I tentokrát mi znatelná část názvů nic moc neříkala. Někdy šlo možná jen o jiná, místní, jména známých vín, tam se to celkem dá pochopit. Ale kupa těch názvů byla celá apelace, u které jsem prostě ani netušil, co se tam asi tak pěstuje a proč to doporučují zrovna k tomu či onomu sýru. Zvykáme si na Cabernet, Merlot, Syrah, Chardonnay a další mezinárodní odrůdy, vyhledáváme je (a mnozí vinaři je cpou do svých vinic místo odrůd tradičních) a mezi tím tu bují celý vesmír autochtonních odrůd, specialit jednotlivých malých regionů, které skoro bez povšimnutí nabízejí ty nejzajímavější a nejméně typické zážitky. Co vám třeba říkají vína ze Švýcarska? A konkrétně taková odrůda Humagne Rouge?

Mně ještě minulý týden vůbec nic. A nemohu tvrdit, že po přečtení pár článků a ochutnání jedné lahve toho vím mnohem víc. Podle všeho je to odrůda pocházející z Val d’Aosta v Itálii, dovezena na místa svého současného výskytu Římany, a momentálně pěstována jen v kantonu Valais. Mělo by jít o vína poněkud rustikálnějšího stylu, drsnější a méně uhlazená než ostatní červená z této oblasti, ale velmi dobře vyzrávající na lahvi, nabízející intenzivní projev a vhodná ke kusu pečeného masa (krom steaku je prý super holub). Někde se i píše, že dobré Humagne spojuje finesu Pinotu se strukturou Bordeaux, ale to bych o něm myslím slýchával častěji než… skoro vůbec :o) Jde o odrůdu s kompaktními těžkými hrozny dozrávající poměrně pozdně, bývá vysazována na slunečných teplých svazích a na podzim můžete hrozny na keřích vidět ještě v době, kdy už jsou u ostatních odrůd sklizeny.

Chutnal jsem Humagne Rouge de Chamoson 2004 z vinařství F&D Giroud Vins (minimálně budovou vinařství zajímavý podnik, produkují hromadu odrůd a hned několik vyloženě místních), byl to dárek pro P.J. (který se podělil, díky!) a u nás ho má v nabídce Víno Market. Na první pohled, po nalití do sklenky, víno nepůsobilo nějak hutně. Barva nebyla příliš hluboká, spíš příjemná tmavě rubínová. Po přivonění nastává zajímavá věc, jak tuhle odrůdu vůbec neznám, mám tendenci přirovnávat „na druhou“, místo k těm různým ovocím spíše k častěji se vyskytujícím a známějším druhům vína. Tady mám pocit, jak bych měl nalito nějaké docela zajímavé Gamay (nějaké Cru z Beaujolais) a možná povedený Modrý Portugal, ale vlastně ani moc nevím proč, prostě tyhle odrůdy bych naslepo tipoval jako první. Je to příjemně a vlastně docela elegantně ovocité a mladistvě působící (pět let věku bych netipoval), ale zároveň sevřené a ze začátku nenabízí moc navíc, postupně přidá několik jemných náznaků dalších vůní navíc, ale nic komplikovaného. V chuti suché, výrazné, evokuje sladké ovoce, stále dost znatelné tříslo, ke konci poněkud trpčí výraz a „peckový“ dřevitý dojem. Cítím tam dvě takové podivné a těžko zařaditelné věci, trochu ostřejší a „plechově“ ovocité (hlavně po rozdýchání do druhého dne), ale k ničemu to nepřirovnám. Dovozce mluví o „závěru se stopami břečťanu“, takže musím vyrazit do ulic a přechutnat ten :o)


Nemohu říct, že by mne tohle víno nějak nadchlo. Určitě šlo o zajímavý chuťový zážitek, ale přínos byl spíš někde jinde než v těch pár deci. Zase jednou mi připomnělo, kolik toho o víně nevím, jak velká část vinného světa mi stále uniká a věčně unikat bude, protože zatímco nadšeně objevím něco nového, tak v Číně vzniknout stovky hektarů vinici, z nichž na některých se, dříve či později, začnou produkovat vína stojící za pozornost :o) Čím více se zaměřím na regiony či odrůdy, o kterých vím, že mne pravidelně nadchnou a produkují nádherná vína, tím spíše se uzavřu novým objevům z dalších míst. Asi je to tak správně, poznat byť jen zlomek produkce třeba Francie je skoro nemožné, ale zároveň mne to mrzí. Vím, že ryzlink odtud či odtamtud nemá chybu, ale neexistuje někde víno, které by mne dostalo ještě víc? :o)

Odkazy na podobné ranně podegustační úvahy z minulosti: Kolik lahví totožného vína? | Hodina mezi psem a vlkem

P.S. na dnešek jsem už pár lidem sliboval report z degustace vinařství Dönnhoff a dokonce jsem si na jeho dokončení poměrně výrazně přivstal, ale jenom abych zjistil, že některé podklady (= komplet degustační poznámky) jsem nejspíš nechal někde v kanceláři. Tak třeba zítra…

Komentáře používají Disqus