pondělí 18. května 2009

Výsledky ankety „Kolik lahví vína máte obvykle doma?“

Další anketa je u konce, asi pro jednoduchost dotazu a spoustu číselných možností tentokrát hlasovalo vysokých 134 čtenářů. Nejvíce, 22 hlasujících a tedy 16%, má doma obvykle 21 – 40 lahví vína. Při tomto počtu se už dá pokrýt myslím slušné množství stylů pro různé příležitosti. Druhá dvě místa obsazují varianty 5 – 10 lahví (17 hlasů, 12%) a 11 – 20 lahví (14 hlasů, 10%), kde už sestavit rozumný set vín pro různorodé účely (s třeba více lahvemi od jednoho druhu vína) bude docela kumšt. Ale pokud vaříte podle vybraného vína a ne naopak, to v tom problém nevidím :o) Když se podíváte do tabulky níže v článku, uvidíte i docela vysoké počty hlasů pro varianty v řádu stovek lahví, i pár vinařů s jejich vlastními sklepy si zahlasovalo :o)


Mít doma slušnou zásobu různých druhů vín a svých oblíbenců je skvělá věc, ale problém „nemám co otevřít“ to neřeší (je to podobný fenomén jako u žen jejich skříně s oblečením). Přebíráte, vybíráte, ale to víno, na které je zrovna chuť, tam prostě není. A pokud ano, tak v počtu jedné lahve co si „šetříte na jindy“ :o) Ale určitě je dobré nějakou zásobu mít, než skončit se „směsí vín z různých zemí EU“ z nejbližší večerky.

Fotka je z jedné (jinak ale docela fajn) restaurace ve Skotsku, zrovna nebylo nic z běžného vinného lístku (kde se nacházelo několik desítek položek včetně moc pěkných věcí) a nabízelo se jen „house red, white and rosé“. A tohle skutečně pít nešlo (uni průmyslová chuť s nízkým alkoholem a falešným vyšším obsahem cukru), varianta piva jasně zvítězila. Každopádně vás teď budu průběžně otravovat zážitky z dovolené, pokud možno těmi příjemnými. Třeba tipy na zajímavé whisky, výlety za nimi či sérií fotek z kompletního postupu přípravy tohoto nápoje. Snad už zítra…

Komentáře používají Disqus