Ve volném čase stále dokončuji přípravy na přednášku na téma Jura, součást páteční tematické degustace několika dovozců. Na degustaci míst zatím dost, na přednášku už pokud vím zbývá jen asi pět, pokud by měl ještě někdo zájem tak si pospěšte :-) Coby tematický doprovod k souboji s prezentací jsem zvolil třeba Château d'Arlay (web, o vinařství jsem psal opakovaně a více třeba zde) Côtes du Jura Blanc Tradition 2018. Lahvováno v lednu 2022 po třech letech v použitých dubových sudech, jde o kombinaci třetiny odrůdy Savagnin a dvou třetin Chardonnay ze starých keřů a bio vedených výsadeb, kvašených již společně. Pro mne je trochu matoucí Tradition v názvu, které je obvykle vyhrazeno sice této odrůdové kombinaci, ale zároveň z nedolévaných (nebo jen částečně / některých) sudů, zatímco toto je kompletně ouillé, dolévané. Láhev burgundská, kovová záklopka a aglomerovaný korek. Ve vůni podzimní ovoce, zralé malvice, pečený citron, lehce oříšková a pikantnější linka. Suché, plné, poměrně intenzivní, zakulacené, žluté ovoce a lehká oříškovost, delší teplejší dochuť jasně upomínající na vysoký alkohol a zároveň se slanou příjemnou linkou. Dost zajímavá věc, které extrémně pomohl čas, první setkání v červnu 2022 bylo trochu zklamání. S tímhle se slajdy tvoří o dost lépe, nakolik by v současném vedru možná bylo lepší sáhnout po crémantu :-)
Což mi připomíná, že jsem nedávno absolvoval u dovozce Hokus Pokus fascinující degustaci spousty doménových i négocé věcí jurské legendy Jean-François Ganevat, určitě k tomu něco napíšu. Součástí byla i vína z projektu Zéroïne, za kterým stojí Anne Gannevat a Maylis Bernard. Anne je sestra Jean-Françoise, Maylis jeho životní partnerka a také vnučka vinaře ze Château-Chalon, ve vinicích pracovala od dětství i když si v mezičase střihla úplně jiné zaměstnání. Vinařství sídlí v Rotalier a jméno je spojením zero a heroïne. Čekejte tedy „hrdinnou“ vinifikaci úplně bez aditiv, včetně síření. Pracují na zhruba hektaru vlastích vinic, zbytek je nákup hroznů z dobrých zdrojů (díky dlouhodobým vazbám Ganevata) a to nejen z Jury. Mne zaujala především dvě vína. Ju Cre 2020 je Crémant du Jura Brut Nature, čisté Chardonnay z bio certifikovaných a biodynamicky vedených vinic podle všeho spadajících pod L’Etoile. Spontánní fermentace v 500l sudech a zde i rok zrání plně doléváno, následně druhotná fermentace v lahvi (vlastní kvasinky) a tam zhruba tři roky. Bez dozáže, bez síření. Pikantnější divočejší charakterní záležitost, citrusová, trochu oříšková, minerální, krásné perlení, suché, čisté, strukturované, delší, pikantní s trochu „manzanilla s bublinami“ charakterem. Baví velmi!
Ju Sa Ox 2018 je „malé vin jaune“, čistý Savagnin z Arbois opět z bio(dynamických) vinic, školeno v 500l sudech. Nejdříve dva roky dolévané a pak další čtyři bez dolévání a pod kvasinkovým závojem. Lahvováno nesířené a nefiltrované. Tmavší bronzová barva se zlatými odlesky. Oxidativní, pikantnější, expresivní aromatika. Klasická. Starý dřevěný vlakový vagon, sušené malvice a citrusy, oříškový mix. Komplexní, bohatší. Suché, čisté, expresivní, silné, dlouhé, oříškové, vyvážené a krásné. Oblast a styl prostě nezapře. Tohle by mělo být i na přednášce jako jeden ze vzorků.