Už za 14 dní budu zase povídat nějaká moudra o víně (teda já tím trápím přátele furt, ale tohle je s větším publikem…), tentokrát na téma Jura. Akce je ve stejném konceptu jako před pár měsíci Beaujolais – vína od několika různých dovozců na jednom místě + tematická přednáška. Protentokrát jsem se jí opět ujal já, specialista na podceňované a/nebo lehce obskurní regiony ;-) Každopádně součástí prezentace bude i několik vzorků reprezentujících různé styly/kategorie jurských vín a dostatek informací k tomu, abyste si dále mohli rozšiřovat obzory na volné degustaci. Místa ještě jsou, dorazte!
K přípravě prezentace jsem si otevřel láhev od Domaine Courbet, konkrétně Côtes du Jura Chardonnay de la Vallée 2019. O vinařství a jejich vínech jsem tu psal opakovaně. Tahle šardonka je z „mladších“ biodynamicky vedených vinic vysazených v letech 1990, 1996 a 2000 na jílo-vápenitých polohách, část na úpatí skalnatého srázu s hodně kamenitou svrchní vrstvou na žule. Kvašeno v dubových sudech a tam i zhruba rok školeno, s nějakým tím mícháním kalů a také pravidelným doléváním. Menší část sudů je nová. Klasická jurská láhev, kovová záklopka a celokorek. Výraznější, tmavší, nazlátlá barva. Bohatší, trochu sladší ovocná vůně, krémové zralé žluté ovoce, citrusové, linka dřeva, marcipán. Suché, čisté, slušné kyseliny, uhlazenější, krémové, ovocné, vyvážené, slušně dlouhé Chardonnay. Ne nějak extrémně komplexní, ale velmi solidní kousek, ve kterém ovšem tak nějak postrádám… „jurovitost“ :-) Obvykle si i tamní „po burgundsku“ dolévaná Chardonnay nesou něco z tamního specifického charakteru, který mi mi tu prostě chybí. Víno je to dobré, ale přes veškerou biodynamiku a nižší síru a všechno tak nějak docela zaměnitelné. K příští sekci prezentace musím něco klasičtějšího!