Na nedávno proběhlém festivalu Praha pije víno byla spousta výborných vín, ale v mém „Top 5“ by se nejspíš našla hned dvě od jediného vinařství. Bohužel šlo také o jedna z možná nejdražších vín na festivalu, ale… to je život :-) Hromada dalších parádních věcí byla naopak cenově bezproblémově dostupná, takže děti hlady nezahynou. Přesto bych se chtěl dnes krátce věnovat mému favoritovi, krom oněch top kousků s obecně extrémně kvalitní sadou představených vín, kterým je protentokrát vinařství Nikolaihof (web, dováží Veltlín). Legendární producent z obce Mautern ve Wachau, s 22 hektary na obou březích Dunaje, jedno z nejstarších rakouských vinařství dodnes pracují se sklepy ze 4. století. Od roku 1894 v rukou rodiny Saahs, přes půl století v biodynamice a první takto certifikované. Jak je jejich dobrým zvykem, tak neprezentovali jen čerstvé mlaďochy, ale předvedli i to v čem jsou za mne nejsilnější… charakterní dlouho ve velkých dubových sudech (2 až 12 tisíc litrů) školená bílá s potenciálem mnoha delších let zrání v lahvi.
Vinařství je členem Vinea Wachau a stále používá označení Steinfeder, Federspiel a Smaragd, nakolik už ne pro všechna vína a v současnosti je považují za trochu přežitek. Nově se začínají zaměřovat i na bubliny, na ochutnávce byl jejich vůbec první výsledek – Brut Zero Dosage báze 2020 – víno které teprve začínají představovat. Od začátku si vše jedou komplet sami, celý proces včetně odstřelu kalů. Odrůdově Chardonnay a Grüner Veltliner. Vlastně dost klasický projev, malvicově-pecičkový, přísnější, vyvážený, velmi solidní bubliny.
2019 Ried Im Weingebirge Grüner Veltliner Smaragd byl školen tři a půl roku ve velkých starých sudech. Je to výraznější, plnější, hlubší a poměrně komplexní veltlín, florálně-malvicový, trochu pecičkový, velmi slušná stavba a délka, seriózní kousek. 2012 Steinterrassen Grüner Veltliner byl pro mne víno festivalu. Lahvováno v květnu 2023 po 11 letech v 6000l sudu, původ různé vinice u obce Mautern (Bischofspoint, Silberbichl, Zaum). Sudy jsou hodně staré, se stěnami masivně pokrytými vinnými krystaly, a v jejich sklepích odpar není úplně velký. To málo co zmizne dolévají pár lahvemi smaragdu ročně. Tohle je naprosto špičkové víno. Jemnější, elegantní, krásně nazrálé bílé ale stále se svěžestí, energií a šťavnatostí, ovocné a bílý pepř a lehce peckoviny. Spojuje to lehkost a štíhlost s koncentrací, je to krásně strukturované, naprosto suché, dlouhé, komplexní a přitom tak snadno pitelné… velké bílé. Věk bych naprosto netipoval, působí mnohem mladistvěji. Mňam. U podobných lahví si vždy vzpomenu na jistého ředitele televize a jeho afektovanou reakci na veltlínské :-)
Ryzlinková série byla taktéž velmi silná. 2023 Riesling Aus Den Gärten Federspiel je jejich pohled na „mladé“ víno. Čerstvý, energický, krásně udělaný ryzlink s aromatikou evokující meruňky, suchý, s pěknou kyselinou, slušně dlouhý a vyvážený. Veskrze fajn. 2019 Riesling Vom Stein Smaragd 2019 (poloha v rámci trati Silberbichel) je již trochu nazrálejší opět velmi klasická záležitost. Lehce toastové, florální a peckovinové, suché, čisté, expresivnější, nazrálejší, krásné. Chtěl bych zkoumat déle doma. 2015 Baumpresse Riesling je víno lisované na dvanáctimetrovém 250+ let starém kládovém lisu, největším takhle starém stále aktivně používaném. Školeno opět ve starých sudech a už pět let zraje i v lahvi. Medové, expresivní, teplejší, voňavé do podbělu a sušených peckovin. Suché, čisté, koncentrované ale s výbornou kyselinou. Nabušené ale zároveň elegantní, hodně dlouhé, dost wow víno. Moje dvojka po Steinterrassen veltlínu. No a na závěr 2007 Riesling Vinothek, jejich věhlasná řada vín velmi dlouho školených v sudech. Zde je to až neskutečných 16 let ve velkých sudech (3500 litrů), lahvováno v dubnu 2024 a podle vinaře ještě potřebuje dva až tři roky v lahvi než ukáže svůj plný potenciál. Složitější, pikantní, voňavý expresivnější ryzlink, trochu teplý vosk, něco citrusů a peckovin, mírně těkavé. Suché, lehce divočejší v chuti, strukturované, s krásnou kyselinou, delší, skvělé. Ale věřím, že s časem ještě odvětrá trochu toho funku a bude ještě lepší.