Drtí mne vedro, nesnáším ho zrovna dobře, a nedaří se mi dopsat žádný pořádný článek :-) Jestli se zítra trochu ochladí, tak doklepnu nějakou Moravu. Dnes alespoň jedny bubliny na osvěžení! Po mnoha letech jsem otevřel A Pèl Ancestral od vinařství Loxarel (web), tentokrát v ročníku 2022. O vinařství i starší variantě tohoto vína už jsem tu psal. Ale jen ve zkratce… Jsme ve Španělsku a konkrétně Penedès, jde o biodynamické hrozny odrůdy Xarel·lo spontánně kvašené ve volně stojící 1000l amfoře společně se slupkami, víno potom dokváší v lahvi. Pét-nat, že jo. Ač to nějak neuvádí, jsem přesvědčen, že před finálním uzavřením odstřelují kaly. Láhev je zavřená klasickým korkem a nad ním je ještě korunkový uzávěr. Je to trochu matoucí :-)
Tmavší barva směrem do zlaté, fajn vytrvalé perlení střední až menší bublinky. Zajímavá aromatika, macerace znát ač není nějak dramatická, trochu hutnější florální, sušené květy, mandarinková kůra, trochu toastové, poměrně expresivní. Suché, lehce zemitější, zralé malvice a lehce navinulé, dobré kyseliny, toastové. Na bublinky trošku důraznější a plnější, ale vyvážené a stále skvěle osvěžující. Překvapivě pěkně strukturované, delší, charakterní víno. Na vinětě i papírovém pytlíku, ve kterém je láhev balena, mluví o „extrémním víně“, ale upřímně mi to přijde naprosto v klidu a v kontextu pét-natu jen velmi výjimečně narazíte na takhle dobré a seriózní věci. Cena (tohle i aktuální ročník 2023) se ve Španělsku pohybuje někde v zóně 13-17€. Odpovídající kvalita tam rozhodně je.