pondělí 9. září 2019

3x Jura od Domaine Pêcheur

Rodiný podnik Domaine Pêcheur z obce Darbonnay, v mé milované svérázné francouzské oblasti Jura, vznikl v roce 1976, po restrukturalizaci vinic u vedlejší obce Passenans. Ale opravdový rozmach začal někdy od roku 1992, kdy se do práce naplno vrhl Christian Pêcheur po dokončení vinařských studií v Beaune. Postupně se mu podařilo expandovat ze dvou až na dnešních zhruba osm hektarů, včetně malého kousku vinic u Château-Chalon, ale gros stále tvoří polohy na různých podložích na svazích u Darbonnay a Passenans osázené především odrůdami Chardonnay a Savagnin a na 2 ha mixem odrůd červených. Vinice vedli dlouhodobě v „udržitelném režimu“ a postupně přešli směrem k ekologickému zemědělství, ale certifikování nejsou a otevřená vrátka pro případ krize si nechávají. Ročně připraví nějakých 40-45 tisíc lahví, čtvrtina z toho jsou bubliny. Nedávno se jim konečně podařilo nedaleko původního vinařství vybudovat nové, větší, do kterého se snáze vejdou a už se nemusí protahovat mezi sudy v několika různých sklepech. Jejich jméno docela jde nahoru, hlavně pokud jde o vína připravená pod flórem a dobré reakce měli na Château-Chalon, které dělají teprve od roku 2006. Každopádně je to takový menší nepodbízivý tradiční podnik, většinu prodají ve Francii, žádná hvězda na zahraničních trzích a s víny hodnocenými mezinárodními kritiky. Nakoupil jsem průřez produkci a dnes se mrkneme na první tři vína, hezky zástupce různých kategorií.

Cuvée Spéciale 2015 Côtes du Jura je oblíbený styl „tradition“, směs Chardonnay a Savagnin v tomto případě v rovném poměru, vyzrávané v sudech tři roky. Fermentace spontánní, Savagnin je školen pod závojem, Chardonnay v nedolévaném sudu. Tradiční jurská láhev, kovová záklopka, celokorek. Tmavší žlutá barva. Vůně naprostá klasika, hlubší, oříšková, minerální, s linkou starého dřevěného vagónů, trochu uhlazenější, krémová. Suché, čisté, plnější, s pěknou kyselinkou, podzimní zralé ovoce, krémovost, oříškové, slušná délka. Dostatečně komplexní, zajímavé a zároveň snadno přístupné pití. To se mi líbí dost.

Poulsard 2018 Côtes du Jura je školen v 600l sudech a částečně i v nerezu. Jurská láhev, kovová záklopka, DIAM3 korek. Světlá rubínová barva. Čerstvá, mladičká, energická vůně, dominuje zde přímočará ovocnost do jahod a divokých červených plodů, s decentním dotykem kořenitosti. Suché, čerstvé, lehké, čisté, přímě svěže ovocné, krásně snadno pitelné. Nic složitého, ale ve své milé jednoduchosti má něco do sebe.

Crémant du Jura Blanc Brut je tvořen čistě odrůdou Chardonnay, na kalech v lahvi si do odstřelu poleží tři roky. Citronová barva, fajn perlení menších bublinek. Ve vůni čerstvé, energické, čisté, dominantě s ovocností do trpkých jablek, dotyk limetky a minerality. Suché, čisté, s bezva kyselinami a pitelností. Tipoval bych, že by legálně mohlo být i Extra Brut, dozáž nebude velká. Středně plné, slušně postavené, dobře udělaná klasika a povedený crémant.

Všechna vína jsem kupoval od Jiřího Matějky a zaplatil za ně 410, 320 a 340 Kč. Ač nejdražší z nich tak obzvláště Cuvée Spéciale má výtečný poměr ceny a kvality. A jsem i rád, že bublin jsem vzal víc, pijí se výborně. Těším se na čistý Savagnin, Trousseau, Vin Jaune a další vína!

Komentáře používají Disqus