pondělí 30. září 2019

Šťára a divoké růžové z Fitou

Na příštím Družstvu (už v pondělí, 7. října) pojedeme vzhledem k tématu vína (a nejen vína…) z ČR, Slovenska a Maďarska, ale v „tuzexové“ části se objeví i trocha západního zboží. Třeba Domaine Mamaruta Razzia sur la Fitou 2018, což je hodně zajímavé červené z nejstarší apelace v Languedocu, Fitou. Vinař Marc Castan hospodaří v okolí La Palme, s biodynamickými postupy (certifikovaně pak bio), ve vinicích jedou čistě jen s bylinnými výluhy a trochou síry, preparáty si připravují vlastní a stejně tak i kompost. Za tímhle účelem chovají několik nádherných exemplářů především skotského náhorního skotu, zrovna tohle původní a dost samostatné plemeno se myslím k natur vinaři hodí asi nejvíc :-) Mají hlavně staré výsadby, vinice jsou dost blízko moře, obvykle sbírají dříve než je obvyklé a snaží se o trochu lehčí, svěžejší vína. „Šťára“ je u vinaře pak celkem novinka z odrůd Carignan, Cinsault, Grenache a Syrah z několika různých vinic (Planète, Tamaris, Combe de l’Aval, le Moulas) na jílu a vápenci. Macerace sedm dní, jen samotok, kvašeno spontánně ve velkých sudech, nefiltrované, nesířené, vyzrávaná ve starších barrique sudech pět měsíců.

Burgundská láhev, kovová záklopka, celokorek. Nijak hluboká ale tmavší barva, tón do fialové. Ve vůni čerstvé, lehce bezsirně funky tmavě ovocné a svědčí tomu rozdýchání, zralé višně a rybíz, pikantnější, s pepřově kořenitou linkou. Suché, šťavnaté, s bezva kyselinami a pitelnost, je to lehkonohé ale má i váhu, naturálně energické, čisté, zábavné. Obzvláště lehce nachlazené funguje skvěle. Mimochodem jméno je odkazem na gangsterku s Jeanem Gabinem, Razzia sur la chnouf. A tak trochu i komentářem k současnému stavu jihofrancouzského vinařského podnikání.

Vyzkoušel jsem také jejich Un Grain de Folie Rosé 2018, což je jako pouhé Vin de France deklarovaná růžovka z odrůd Syrah (více než polovina), Carignan a Macabeu, z vinice Pech Redon hned u jezera. Lisování celých hroznů, několikatýdenní fermentace, zrání jen v nerezu na kalech, minimální síření (do 20 mg/l celkové). Je v čiré burgundské lahvi, s kovovou záklopkou a aglomerovaným korkem. Efektní světlejší červená barva, mírně opalizující. Ve vůni trochu divočina, s ovocností červeného jablka a bylinkovou linkou. Suché, čisté, s bezva kyselinou, opět divočejší ale skvěle pitelné. Nic složitého, ale mizelo strašně snadno, mělo něco do sebe. Každopádně vinařství vozí Sklenka Francie, mají toho od nich docela dost různého.

Komentáře používají Disqus