čtvrtek 26. září 2019

Podzimní Meunier z Vrigny

Stále zkoumám nová zajímavá zákoutí pěstitelského šampaňského, naposledy to bylo s Champagne Lelarge Pugeot (web) z Vrigny a jejich Les Meuniers de Clémence Extra Brut. Spojení Vrigny a Meunier už mají mnozí zafixované díky výtečnému vínu od hvězdného producenta Egly-Ouriet, očividně tu funguje skvěle, na vinicích Lelarge Pugeot zabírá znatelně nad polovinu. Les Meuniers de Clémence je čistý představitel odrůdy a této Premier Cru obce. Hrozny jsou z keřů okolo 40 let starých a z přechodného období na bio, dnes už má vinař všech téměř devět hektarů (rozdělených na více než čtyři desítky poloh) s certifikací, pár let už i s Demeter biodynamickou. Hrozny tam pěstují od roku 1789, víno začali dělat ale až výrazně později. Ročně vystřelí nějakých 70 tisíc flašek (tohoto vína do deseti tisíc), aktuálně vinařství vede sedmá a osmá generace rodiny.

Dnes hodnocená láhev byla postavena na ročníku 2011, primární fermentace spontánní v nerezu, zrání na kalech nejméně tři roky (zde čtyři, odstřel 2016 a tedy už nějaký pátek dalšího zrání, dozáž 5 g/l), celková síra jen 32 mg/l. V barvě tmavší, nazlátlé. Jemné vytrvalé perlení malých bublinek. Ve vůni výraznější, nazrálejší, pečené malvice a procházka sadem s jablky a hruškami, dotyk briošky, výrazná minerální linka. V chuti suché, čisté, s výraznou kyselinou, plnější důraznější ovocný styl. S malvicemi, dotykem citrusů, něco málo oříšků, minerální. Povedené „podzimní“ šampaňské, hezky postavené a vyvážené. Bavilo mne pít ho jen tak, bez párování s jídlem. Kupováno od Sklenka Francie.

Komentáře používají Disqus