pátek 6. září 2019

MBP od Kuby Nováka a jeden Ganevat

V poslední době, kterou teda vlastně myslím už několik let, mne opakovaně nadchla různá znojemská vína od Kuby Nováka. Naposledy to asi byl MBP 2016, což je zkratka pro modrobílý pinot, směs Pinot Blanc a Pinot Noir. Bavilo mne to už v mladé nehotové podobě, ale teď je prostě fantastické. Tmavá žlutá barva. Na úvod trochu zasmrádlá divočinka a potřebuje odvětrat, postupně se otevírá do poměrně koncentrované zrale žlutě ovocné vůně s výraznější „jursky“ pikantní linkou. Je to úplně suché, živé a energické, i v chuti se žlutou ovocností, s výraznou kyselinou, plnější a docela důrazné, pikantní, minerální, pěkně dlouhé a krásně postavené. Parádní víno, v nabídce má Winegeek.

Tomu se před nedávnem podařilo ulovit do stále širšího sortimentu jedno z legendárních jmen Jury (na kterou jsem si u lahve výše opakovaně vzpomněl), vinařství Anne et Jean-François Ganevat. Obrovská rodinná historie, kterou nyní korunují dvě dekády biodynamiky a více než dekáda úspěšně bez síření. Prakticky vše, co jsem do dneška ochutnal, jsou moc pěkné kousky. Vyšší řady klasických vín ze stoprocentně jejich výsadeb (mají i vína z hroznů zhruba deseti spřátelených pěstitelů, kteří dodržují stejné praktiky ve vinicích jako oni) pak naprosto fantastické. Nedávno jsem chutnal Le Sa Vient D’où?, které nenese apelaci Arbois ani žádnou širší v Juře, ale je vzhledem ke svému složení „jen“ Vin de France.

Najdete v něm totiž odrůdy Clairette, Grenache Blanc, Picpoul, Riesling, Savagnin či Viognier. Savagnin je dokonce částečně z mladších výsadeb u Château Chalon, Riesling směs více ročníků, základ všeho ale 2017. Spontánně kvašené, částečně s macerací na slupkách, decentně pod závojem, něco jen na kalech, nečiřené, nefiltrované, nesířené. Směs míst, stylů, odrůd, prostě všehochuť. Kalná žlutá barva. Zajímavá, zábavná vůně, citrusovost (pomeranče, mandarinky) a krémovost, florální linka, trocha oxidativního projevu, lehce divoké, decentní dotyk těkavek. Suché, čisté, krásně pitelné, s ovocností do zralejších peckovin, lehounce tříslo a decentní nahořklost, fajn délka. Je to rozhodně zajímavé a zábavné. Bohužel i ty „běžnější“ (ale stále těžko dostupné, má spoustu oddaných zákazníků a malou produkci okolo 70 tisíc lahví) kousky od Ganevata jsou relativně drahé. A když si vezmu, že tohle stojí téměř třikrát tolik co ten Kuba… beru Kubu! Ono těch pár lahví, které se na domácí trh dostalo, snadno zmizí i když příliš nepomohu :-)

Komentáře používají Disqus