úterý 17. září 2019

Špičkové Chardonnay od Emmanuela Brocheta

O vinařství Emmanuel Brochet už jsem tu něco psal, jde o jednu z rychle stoupajících hvězd poctivých pěstitelských Champagne. Jeho „základ“ Le Mont Benoit jsem měl tu radost od roku 2015 chutnat (a naštěstí i pít) hned několikrát a pokaždé byl velmi spokojen, je to výtečné seriózní víno „burgundského“ střihu. Vůbec Brochet je producent, u kterého mám konzistentně v podstatě jen pozitivní poznámky. A u jednoho jeho vína jsem si už dvakrát, s odstupem roku, zapsal v závěru poznámek hned několik vykřičníků. Naposledy jich bylo deset, tedy tak o devět víc než v případech, kdy mne víno fakt baví, a byl jsem nekriticky nadšen :-) Tím vínem je Les Hauts Chardonnay 2008 Extra Brut.

S čímž že tedy máme čest? Stále jsme na jediné parcele, kterou Brochet obhospodařuje, Le Mont Benoit ve Villers-aux-Nœuds. Konkrétně v její vrchní části s výsadbami v roce 1962, vůbec prvními v obci od dob, kdy vše zničila fyloxera. Od roku 2005 kompletně ekologicky, dnes již i certifikováno. Čistě Chardonnay z redukované (ale zase ne přehnaně, 45 hl/ha při 6000 keřích na hektar) sklizně, víno kvasí v burgundských sudech a tam si poleží až do ledna na hrubých kalech, následně je stočeno a dále leží v sudech, celkem rok. Bez filtrace a čiření, minimální síření, druhotná fermentace a ležení v lahvi na kalech nemalých osm let. Dozáž 2 g/l. Celková roční produkce okolo tisíce lahví, v tomto ročníku 933. Ročník 2008 patří mezi dva nejlepší v minulé dekádě, jde o vyloženě klasickou záležitost s parádními kyselinami. Což se krásně ukazuje i v tomto víně. Je nádherně čerstvé, energické ve vůni, spojuje hlavně kandované citrusy, výraznou vlhce kamenitou mineralitu a kouřovost. V chuti suché, lehce pikantní, šťavnaté, špičkové kyseliny a přísnost projevu ale zároveň vyváženost, elegance, perfektní struktura, délka… všechno. Seriózní, precizní, na Champagne trochu plnější a evokující velké bílé burgundské. Fenomenální záležitost. Pravda, levný zážitek to není, kdo by to jen čekal…

Víno jsem chutnal na nedávné degustaci top vín ze sortimentu PMP Exclusive, časem se určitě budu věnovat i dalším lahvím, ale tohle jsem prostě chtěl samostatně. Už proto, že bych víno bez váhání zařadil do svého žebříčku top bublin.

Komentáře používají Disqus