pátek 13. září 2019

Bollinger sází staré odrůdy, na Slovensku kaly ne a krása moderní mechanizace

bollinger_special_cuveeV Evropě se otepluje a platí to samozřejmě i pro Champagne. Někteří producenti vám budou tvrdit, že to zatím bylo hlavně ku prospěchu, dnes už fakt hrozny problém dozrát nemají. Další již mají vrásky na čele, alespoň pokud jde o obsah kyselin v případě pokračování současného trendu. Legendární šampaňský producent Bollinger již přistoupil k výsadbě původních v oblasti tradičních odrůd, krom dnes nejslavnější trojice Pinot Noir, Meunier a Chardonnay dodávají do vinic zpět Fromenteau (aka Pinot Gris), Blanc Vrai (Pinot Blanc), Arbane a Petit Meslier. Především u dvou posledních vsázejí na jejich přirozeně vyšší kyseliny. Za pár (desítek) let možná bude zatím neotřesitelně vypadající odrůdově složení tradičních regionů úplně jinak. Mimochodem v Champagne se rozjíždí sklizeň, i tentokrát hodně brzy, a očekává se menší výnos než je i limit stanovený INAO. Na vině jsou, krom veder, také jarní mrazy, krupobití a další klasické vinařské pohromy.

Zväz vinohradníkov a vinárov Slovenska zaslal své stanovisko k „autentickým“ vínům, třeba o potenciální zdravotní závadnosti vín, u kterých neproběhlo odkalení. Můžete si ho přečíst v tomto volně přístupném příspěvku na Facebooku, společně s diskusí. V kombinaci se současnými výkupními cenami hroznů a dalšími radostmi to tam taky nemají snadné.

Případný divoký Brexit by výrazně dopadl i na vinaře, místo využití systému ECMS pro export do UK by se znovu vrátila doba speciálního formuláře a povinného laboratorního rozboru každého dovezeného vína. Práce navíc, v kombinaci s možnými cly a slabší librou, by vína mohla znatelně prodražit. A zkomplikovat život především malým producentům a importérům, kteří se specializují na menší objemy specifických vín. Tedy i těch z Moravy či Slovenska.

Nové vinařství si pořídilo optický třídič hroznů. Vidím podobné články v novinách rád, protože mám pocit, že je třeba celý proces výroby vína trochu odmytizovat. Sklípky, sudy, osoby pečlivě přebírající každý hrozen a tak, romantika prostě. Navíc, a dobrovolně se k této úchylce přiznávám, rád koukám na různé chytré mašiny při práci. Všechny ty stroje na krájení salámů, balení předmětů a tak, prostě efektivní automatizované linky. A i optická třídička, obzvláště ve zpomaleném záběru, kdy je krásně vidět práce trysek, je super :-)

Komentáře používají Disqus